Zašto živimo u 'nepravednom' svijetu !?


Zašto živimo u nepravednom svijetu !? Pitaju se to mnogi, lažući sami sebe da ne znaju odgovor. No iole iskrenoj osobi je sasvim jasno da je nepravda produkt, ne samo onih koji ju sprovode, već i svih nas koji ju šutke kroz strah promatramo.

Ako je vlast ta koja donosi nepravdu, nije li narod taj koji nepravednima daje vlast. Narod koji zanemaruje istinu štiteći svoje ideale jeste tvorac sam svoje agonije, takav narod i ne zaslužuje ništa drugo nego da živi u agoniji, jer na kraju krajeva to je njegov odabir.

Za društveno socijalnu nepravdu nikada nije kriv samo onaj koji je na vlasti, jer kada nebi imao podršku iz naroda, što bi on sam mogao postići. Neki će reći; 'on ima policiju i vojsku' ! No tko sačinjava tu vojsku i policiju !? Opet narod !

Uistinu čovjek koji štiti nepravdu pravdajući se da samo radi svoj posao jeste najveći parazit u društvu. Onaj koji ide da zlostavlja narod samo da bi zaštitio interese svoga vođe, bez obzira kakvi oni bili, taj nije dostojan nazivati se čovjekom. Uistinu, puno niže od toga čovjek ne može pasti, od toga da bude režimski pas. No ni oni jadni nisu svjesni što čine, prvo svome narodu, zatim svojoj djeci a na kraju krajeva i samome sebi. Jer ovaj život nije kraj puta, a svako djelo će ići na vagu.

Stoga ne treba mrziti, jer to nikada nije donijelo ništa dobro. Na kraju krajeva ništa nije slučajno, sve ima svoj uzrok i posljedice, iako nesvjestan čovjek ne umije to da vidi. Loš vladar je posljedica loše energije u kolektivnoj svijesti naroda, isto tako i korumpiran sistem i sve što sa njim dolazi.  Ako uzmemo u obzir posljednji rat koji se dogodio na našim prostorima, sasvim je jasno da je kolektivna svijest na ovim prostorima ispunjena negativnim energijama. Samo neuk čovjek ovo može zanemariti.

Stoga se ne moramo previše čuditi zašto nam je ovako kako jeste, jer odgovor je vrlo jednostavan. Već trideset godina kod nas se vlast bira iz krivih pobuda gdje narod umjesto da bira prosperitet izlazi na izbore samo sa jednom mišlju, da brani nekakve entitete i nacionalne interese. Kako očekivati išta dobro u takvoj sredini gdje narod odlučno uvijek iznova bira nepravdu a zatim plače nad svojom mukom. Zaista, uvijek je narod sam svoj tlačitelj.

Kultura društva proizlazi iz kućnog odgoja, stoga dragi moji roditelji ne pitajte odakle nam ovolike nepravedne vođe, već ako imate dijete dajte sve od sebe da od njega napravite slobodnog i pravednog čovjeka. Promjena ne može i neće doći preko noći, to je proces koji traje, a krajnje vrijeme je da krenemo u njega.  Ako želite svojoj djeci stvoriti bolji svijet, onda im budite primjer. Ne usađujte razlike u njih na osnovu nacionalnih i religijskih opredjeljenosti jer tako sijete sjeme razdora u njima, sjeme koje će jednom opet donijeti rat.

Naša je odgovornost ta da djelujemo uvijek ispravno a posebice je to bitno u odgoju djece, jer ona postaju ono što u nama vide, pa neka to onda budu pravednost i ljubav.

Ne zaboravite da smo svi mi skupa to što stvara društvo u kojem živimo i sve uvjete koje u tome društvu pronalazimo, sve to dolazi iz nas, kroz naša uvjerenja, naše strahove i naše emocije...Ako želite pravedne vođe tada i sami morate postati pravedni, ali iskreno i potpuno. Odbacite i najmanji vid korupcije koja je duboko urezana u svijest 'balkanskog čovjeka' (ako ste iskreni prema sebi, znate o čemu govorim), i počnite da djelujete na način da se pitate što je to što ja mogu učiniti za društvo umjesto da samo gledate kako izvući nekakvu korist.

Zapamtite, promjena društva uvijek dolazi kroz promjenu pojedinca. Vi, ja, i svi mi smo taj pojedinac, stoga započnimo promjenu unutar sebe...



Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est  i na Facebook stranici





Primjedbe