Ovo je sve što je potrebno za sreću !


Što misliš, gdje se nalazi tvoja sreća !? Da li se ona krije u predmetima tvojih želja, ili spava u dostignućima o kojima sanjaš !? Ili je ona pak slobodna, neovisna od svih tvojih potraga !?

Teorija je mnogo, isto kao i tehnika za koje tvrde da nas vode ka sreći. No bilo kako bilo, jedno je sigurno. Sreću, baš kao i ljubav, čovjek ne može kupiti. Ne postoji zadovoljstvo na ovome svijetu koje nam jamči istinsku sreću, jer ona ne prebiva u bogatstvima ovoga materijalnoga svijeta.

Istinska sreća je nagrada koja se stječe utemeljenjem sebe u istini što nas oslobađa svakog ropstva, a koja dolazi kao rezultat ljubavi prema sebi i svome postojanju. Sreća ne može da bude tamo gdje ima ropstva, a današnji neosvješten čovjek je ništa drugo do rob. 

Sve dok čovjek robuje svojim mislima, svojim strahovima i svojim uvjerenjima, sreća ostaje daleko od njega a ono što mu preostaje jesu samo kratkotrajna zadovoljstva što mu ih pružaju njegove navike.

Kada čovjek uroni u svoje strahove i prihvati ih, u njemu se rađa sloboda kojoj je sreća vjerni pratitelj. Isto tako kada čovjek uroni u svoja uvjerenja i osvjesti ih, u njemu raste istina koja će mu uvijek ukazivati kuda mora ići, želi li sačuvati sebe.

Stoga, zavoljeti sebe, dostići nutarnju slobodu i njome dotaknuti istinu, e to je istinska sreća.


Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est i na Facebook stranici





Primjedbe