Novogodišnja odluka !


Ljudima je oduvijek bilo potrebno nešto 'znakovito' s čime bi mogli obilježiti svojevrsni 'novi početak' ili novi period u svome životu, a početak nove godine upravo je jedan od takvih 'znakovitih' dana koji mogu da nam posluže kao startna pozicija u nove avanture.

Mada je moje mišljenje kako 'novi početak' vječno prebiva u svakom trenutku našeg postojanja, moram priznati da sam se i ja ove godine odlučio iskoristiti ovu malu 'novogodišnju čaroliju'. Naime, već neko vrijeme promatram jednu svoju naviku koje bi se morao lagano oslobađati, ili ju barem svjesnije uživati.

Iako sam svjestan da čovjek mora odmah reagirati kada primijeti da mu nešto škodi, ja sam svoju reakciju odgađao iz razloga jer mi ova navika srcu prirasla. No bilo kako bilo, jasno mi je da ako želim dublje raditi na sebi, ovo je prva stvar koju moram sa sobom riješiti. I tako je prije nekoliko mjeseci pala odluka da ću si priuštiti ovo zadovoljstvo još samo do kraja godine. Tada se to činilo još uvijek dovoljno daleko, no evo danas je došao i taj dan a ja sam spreman da ispoštujem samoga sebe.

Vjerovatno se sada pitate o kakvoj navici je riječ, no to je najmanje bitno. Navika kao navika, netko voli slatko više nego što bi smio, netko voli malo popiti, netko voli da ogovara, netko ovo a netko ono. Ono što je bitno je to da na vrijeme reagiramo i ne dopustimo da naša navika postane naša bolest ili ovisnost, to je ono najvažnije. Stoga ako i u vama živi neka navika za koju znate da vas sputava, danas je pravi dan da ju ostavite prošlosti, ili ako niste spremni da ju u potpunosti napustite tada odlučite da ju upoznate i shvatite razlog zbog kojega je prisutna, ne bi li je se mogli lakše osloboditi.

Na ovaj zadnji dan u kalendarskoj godini možete na trenutak da se osvrnete i sagledate sebe i sve ono što ste za sobom ostavili u danima iza vas, ukoliko ima nešto za što znate da mora nestati iz vašeg postojanja, a za vaše dobro, onda je ovo pravi trenutak da date sebi obećanje koje nećete pregaziti. I zapamtite, ispoštovati sebe u svojim odlukama jeste naj bitnija stavka u radu na sebi !

Ako volite sebe i želite sebi dobro, tada napustite sve ono što vas sputava u vašem osobnom rastu. Pitajte se da li je ijedna od vaših navika vrijedna vaše osobne sreće i zdravlja vašeg Duha i vašega tijela !? Budite iskreni prema sebi i napustite laži s kojima se obmanjujete samo kako bi pravdali svoje loše navike. Odredite prema čemu želite da idete u svome životu,  iskristalizirajte si u svome umu ono što želite da postignete, kako u duhovnom tako i u materijalnom aspektu vašega života, a zatim dajte sve od sebe kako bi u tome i uspjeli.

Život nije lagan, ali je uistinu lijep kada naučimo da ga ispravno živimo. Svaki uspjeh od nas zahtijeva trud, jer trud je taj koji na kraju krajeva i daje slatkoću svakome uspjehu. Stoga, težina života nije ništa loše, baš naprotiv, ona nam omogućuje da rastemo i da uzdižemo svoje sposobnosti. Isto tako nije lako napuštati ni svoje navike, i to spada pod težinu života, no bez obzira koliko je osobna promjena teška, oslobođenje koje nam ona donosi vrijedno je svake 'žrtve'.

Vaš život je u vašim rukama, napravite od njega svoje najljepše djelo !



Sretna Vam i Blagoslovljena Nova 2019 Godina !

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est i na Facebook stranici











Primjedbe