Kako naša zadovoljstva stvaraju nezadovoljstvo u nama !?


Od kada zna za sebe čovjek je u potrazi za zadovoljstvima koja će mu barem na trenutke pružiti ekspanzije sreće ili blaženstva. Danas je čovjekov život u potpunosti fokusiran na zadovoljstva; seks, droga, alkohol, hrana, shoping i bezbroj drugih navika postali su glavni smisao njegovog života.

Osjećaj zadovoljstva jeste prirodan čovjekovoj Duši, jer u svojoj prirodi ona je slobodna, vječna i neopterećena. No jednom kada se utjelovi i postane čovjekom, Duša biva prepuštena svojevrsnom zaboravu sebe a tijelu ostaje tek intuicija da u sebi nosi nešto veličanstveno.

Svojim intelektom čovjek ne može, ili veoma teško može, u potpunosti razumjeti svoju duhovnu prirodu. Upravo zbog toga se čovječanstvo i zapetljalo u religijske dogme i u religije općenito, jer religija nije ništa drugo do pokušaja čovjeka da intelektualnim putem osjeti svoju Dušu, tj. Boga.

Zbog navike da razmišlja površno, čovjek propušta da dobije uvid u svoje dublje aspekte bivanja. Poistovjećivajući sebe isključivo sa svojim tijelom i intelektom, veoma često ljudski užici se ne razlikuju previše od onih životinjskih, iako je razlika između čovjeka i životinje uistinu velika. I tako, ne poznavajući svoju pravu prirodu, čovjek pokušava da svoju 'neosvještenost' o Duši zamijeni tjelesnim zadovoljstvima.

Zbog toga će čovjek uvijek naći opravdanje kojim će samog sebe pred sobom opravdati za sve one navike koje mu pružaju određena zadovoljstva. Tako će recimo jedenje mesa (ubijanje životinja zbog užitka) pravdati sa lažlju da je meso neophodno za zdravlje i snagu, što je apsolutna besmislica koja je već i znanstveno dokazana.  Kao i u svemu drugom, i ovdje se radi samo o užitku.

ZADOVOLJSTVO KAO IZVOR NEZADOVOLJSTVA !

Svi mi znamo kako je zadovoljstvo ugodno samo dok traje i dok nam je dostupno. Odsutnost zadovoljstva uvijek rezultira nezadovoljstvom koje može doći u raznim oblicima, a u današnje vrijeme to je najčešće depresija.  No postoji jedno zadovoljstvo koje kod mnogih ljudi biva glavni izvor nezadovoljstva čak i onda kada je dostupno u neograničenim količinama. To zadovoljstvo je seks.

Iako svako pretjerivanje u zadovoljstvima na kraju rezultira nezadovoljstvom, iz prostog razloga jer je narušen balans, ništa ne ostavlja posljedice na čovjeka kao što to čini nekontrolirano uživanje u seksualnim užicima. Ili bolje rečeno, ne poznavanje pravoga smisla svoje seksualnosti čovjeka često spušta na životinjski nivo postojanja, što ima veoma loše posljedice na njegovo sveukupno biće.

Seks je čin koji vodi ka novome rođenju i zbog toga bi trebao biti mnogo ozbiljnije i dublje shvaćen. No u današnje vrijeme seks je samo jedan od izvora zadovoljstva, što u konačnici rezultira degradacijom ljubavi prema samome sebi, a što je veoma kobno za čovjeka. To je samo jedna od posljedica koja se tiče pojedinca,  no seks iz razonode ili navike ima i globalne posljedice, kao npr. stotine tisuća abortusa (ubojstava) i isto toliko neželjene djece koja bivaju napuštena svake godine.

Život zahtjeva odgovornost, a posebno kada je riječ o seksualnosti koja je jedna od glavnih životnih sila. Seksualna energija ne služi samo za to da bi se prosipala kroz spolne odnose već i za to da bi nam pomogla u našem uzdizanju svijesti, za što ju moramo znati kontrolirati i ispravno kanalizirati.

Olako davanje sebe drugima ne samo da je glupo, već i iznimno opasno, kako za tijelo tako za intelekt i za Dušu.  Naime u svakom odnosu između dvije osobe dolazi do određene razmjene energija, a u seksualnom odnosu ta je razmjena najizraženija, stoga je lako zaključiti da je potrebno dobro poznavati osobu kojoj se predajemo. Osoba koja ne ovlada svojom seksualnom energijom nikada neće moći biti potpuna jer će joj uvijek nedostajati ta bitna karika samokontrole.

Kada kažem 'ovladati svoju seksualnu energiju', ja pod time ne mislim da je potrebno potisnuti svoj seksualni nagon, već jednostavno ne dozvoliti da mu budemo podređeni. Takav odnos je potrebno ostvariti nasuprot svih energija koje kolaju u nama, bilo da se radi o egu, seksualnosti ili emocijama.

Na kraju krajeva, niti jedan tjelesno psihološki užitak neće nam dati ono zadovoljstvo i sreću za kojima tragamo, iz razloga jer tjelesne kemikalije nisu sposobne da zadovolje duhovni aspekt čovjeka. Zadovoljstvo koje tražimo se nalazi u ljubavi koju dajemo sebi a koja se veoma često gubi upravu u našoj predaji užicima.



Namase

Anđelko Katinić










Primjedbe