Deja Vu i misterija života !


Svi mi ili barem velika većina nas se susrelo sa umnim fenomenom koji se naziva Deja Vu. U znanstvenim terminima Deja Vu označava iluziju sjećanja u kojoj se sasvim novo iskustvo trenutačno doživljava kao poznato, već viđeno i doživljeno. No ne postoji niti jedna uspješna znanstvena studija koja nam sa sigurnošću može reći što je Deja Vu uistinu, te upravo zbog toga ta pojava ostaje nešto što vječno pobuđuje maštu čovjeka.

Deja Vu u prijevodu sa francuskog znači 'već viđeno', no ostaje pitanje kako u situaciji u kojoj se prvi puta nalazimo doživljavamo osjećaj da smo istu tu situaciju već proživjeli. Psiholozi i znanstvenici će reći da je to zbog toga što mnogi segmenti novo nastale situacije podsjećaju na nešto što smo već proživjeli i da to u našemu umu potiče tzv. memorijski flash back. Ova teorija je ujedno i najprihvaćenija, kako u znanosti tako i u općem razmišljanju čovjeka tj. društva. 

No postoje još mnoge zanimljive teorije, a jedna od njih je i ta koja nam govori da je Deja Vu pojava koja se pojavljuje zbog toga jer čovjek, to jest njegova Duša mora proživjeti isti život onoliko puta koliko je potrebno da ga se oslobodi. Naime, vezanosti koje ostvarimo sa svojima bližnjima tokom života, mogu biti toliko jake da Duša jednostavno bira da živi isti život, na što po svojoj slobodnoj volji ona ima zajamčeno pravo.

U tom slučaju Deja Vu služi kao svojevrsni podsjetnik koji bi nas trebao navesti na razmišljanje o misteriji života ne bi li shvatili da smo svojim emocijama mi ostali zarobljeni u svojevrsnoj vizualnoj iluziji koju nazivamo 'moj život'. Nama koji smo imali neobična iskustva Deja Vua, od kojih su poneka trajala čitavu minutu pa i više, gdje smo točno znali kako će se situacija u kojoj se nalazimo dalje razvijati, ovakve teorije nisu uopće neprihvatljive.


Svatko tko iole umije da razmišlja svojom glavom lako može da prepozna vječitu misteriju koja se nazire u onome što nazivamo život, te isto tako lako može zaključiti kako u ovome beskraju postojanja sve je moguće, pa tako i to da svojom voljom uvijek nanovo živimo isti život. 

A ako je to uistinu tako, što nam je onda činiti !?


Bilo kako bilo, jedno ostaje jasno !  Život nije crno-bijel, kako ga mi uglavnom površno shvaćamo. Sam po sebi on je čudo nad čudima te stoga niti jedna mogućnost ne smije biti isključena. Također, smisao života nije to da budemo tek prisutni u njemu, već je potrebno da ga shvatimo te da otkrijemo svoju ulogu u ovom postojanju. Stoga je potrebno ostati budan, to jest nastojati svjesno biti prisutan u trenutku svoga bivanja.

Pojave kao što je Deja Vu nam ukazuju na to da moramo obratiti pažnju na svoje postojanje, jer ono u sebi krije nešto što moramo tek spoznati. Zasigurno je da čovjek nije posljedica kozmičke slučajnosti te da njegovo postojanje ima viši smisao koji tek treba da bude otkriven. Stoga je jako bitno obratiti pažnju na sve ono što nam se događa, unutar ali i izvan nas, ne bi li promatranjem uočili tu nevidljivu iluziju koja oblikuje našu stvarnost...





Namaste

Anđelko Katinić

Vitae Est




Primjedbe