Prihvaćanje !


Zamislite sebe kao veliki rođendanski poklon od vama najdraže osobe. Prvo se oduševite šarenilom omota, pa lagano otpakujete kutiju. U njoj pronalazite vama drage i manje drage poklone. Prvo, zgrabite one drage, (vaše vrline), a odbacite one manje drage ( vaše mane). Ove prve grlite, ljubite, mazite i ponosni ste na njih, a ove druge pomaknete da nisu u vidokrugu, ali ipak se pomalo i na njih osvrćete i pitate se: Šta s njima raditi? Odbaciti ne možete, jer su vaše, a prihvatiti ne možete, jer vam nisu drage!

Ipak odlučite, ostaviti sve poklone u istu sobu, ali u dva ugla. Kad ste sve skupili, u jednom uglu su dragi pokloni, a u drugom oni drugi. Pomaknite se i pogledajte kojih ima više? U prvom, ili u drugom uglu? Svakako, u prvom!  Kad vidite da su vaše mane vaše ujedno i slabosti, priđite im i pogledajte u lice, svakoj od njih. 

Razmislite, ostavite sve poklone! Odmaknite se od te kutije, potpuno jedno vrijeme! 

Kad odlučite biti spremni suočiti se s onim što vam pripada,  svakom manje dragom poklonu pogledajte u oči i razgovarajte s njim, otvorenih očiju, otvorenog uma, što objektivnije i realnije. Vaš je zadatak prihvatiti ih, jer su vaši. Što ih više upoznajete, više ih prihvatate baš kao svoje. Kad dođete do tog nivoa spoznaje, na putu ste ih mijenjati u drugu boju, drugi sadržaj, drugi oblik i sve slabosti, pretvarati u vlastite prednosti. Kad spoznate da su vaše mane promjenjivog karaktera, vi ste u prednosti, jer ćete vremenom sve one manje drage stvari prebaciti u onaj drugi ugao! I bit ćete ponosni na sebe!



Autor; Rasema Dzinalija
za Vitae Est

Namaste

Primjedbe