Osho o sebičnosti




Ja vas učim da budete sebični. Dozvolite mi da  to ponovim, jer riječ "sebičnost" je veoma mnogo osuđivana tako da postoji mogućnost da ćete me pogrešno shvatiti. Ali ta riječ je zaista predivna. Biti sebičan jednostavno znači biti svoj.

​Ja vam kažem: nemojte cijeniti nikoga na svijetu, samo cijenite sebe; a u takvom uvažavanju sebe, vi ćete uvažavati cio svijet. U sebičnosti ćete naći svu Ijubav prema drugima koju ste tražili i tražili a niste mogli naći jer je čitava stvar okrenuta naopačke.

Rečeno vam je da volite vaše susjede - ali nikada niste voljeli sebe. A osoba koja ne voli sebe, kako može voljeti susjede? Odakle ona dobija Ijubav? Prvo to morate da imate.

Vi volite susjede - vi koji ništa ne znate o Ijubavi jer nikada niste voljeli sebe. Susjed vas voli - a on nikada nije volio sebe. U svijetu se događa nekakvo ludilo: Ijudi vole jedni druge a da ništa ne znaju o Ijubavi. To je nalik prosjacima koji prose jedni od drugih, misleći da je druga osoba car. Oboje razmišIjaju na isti način: ono drugo je vladar a oboje su prosjaci.

Prije ili kasnije stvarnost ispolji sebe; potom je prisutna tuga, patnja. Tada pomislite da ste bili obmanuti, taj prosjak je pokušavao da pokaže sebe kao cara. Sada je to sasvim apsurdno - vi ste o njemu razmišIjali kao o caru. Ista je situacija i sa druge strane: druga osoba misli da ste je vi obmanjivali, praveći se da ste car, a vi ste samo prosjak. Kada oba prosjaka otkriju da su prosjaci, što oni mogu drugo raditi nego da budu Ijuti, bijesni, grubi jedno prema drugome, mrzeći jedno drugo što je dublje moguće. A Ijubav...? To nije bilo ništa; oni ne znaju što je Ijubav.

Da biste nešto znali, vi treba da krenete od sebe. Vama je govoreno da se žrtvujete za neke idiotske ideale. Ja želim da budete sasvim sebični. I bićete iznenađeni da ako ste sebičnim, vi otkrivate veoma mnogo dragocjenosti unutar sebe tako da ubrzo počinjete da to dijelite - jer naći bogatstvo je manje radosno od dijeljenja toga.

A bogatstva koja su u vama ne slijede uobičajenu ekonomiju i njene zakone. Ona su baš veoma suprotna, krajnje suprotna od uobičajene ekonomske strukture. U običnoj ekonomiji ako nešto date, vi ćete toga imati manje. Ako nastavite da dajete, ubrzo ćete biti prosjak. U običnom svijetu ekonomije, vi treba da grabite što više od svakoga, i tada ćete imati više i više i više.

Bogatstva o kojim vam govorim slijede drugačiji zakon: ako se vežete za njih, ona će se smanjiti, a ako se budete previše vezali, vi ih čak možete i uništiti.

​Ako želite da ih uništite, onda zatvorite sve prozore i vrata, i postanite grobnica tako da niko ne može pobjeći od vas - ali vi ćete tako biti mrtav čovjek sa svim tim bogatstvima koja umiru u vama; vaša istina, vaša sloboda, vaša Ijubav, vaša radost. Sve će to umrijeti u vama - sigurno će umrijeti, sasvim sigurno.

​Ali ako vi želite da uvećate svoje bogatstvo, dijelite ga, dijelite ga svima bez razlike - ne brinite da li je on prijatelj ili neprijatelj. Kada dijelite, tu je pitanje dijeljenja a ne sa kime ga dijelite. Bilo koga da to zanima, vi samo dajete. Nemojte da brinete o adresi, vi samo šaljite Ijubavna pisma. Neko će ih negdje primiti. I što više dijelite, to vam više dolazi iz nepoznatih izvora, je čovjek je baš kao bunar.

Autor; Osho

Primjedbe