Put u Tišinu


Pronaći puninu življenja u blagostanju možemo jedino ako pronađemo sebe a pronaći sebe možemo jedino u tišini svoga bića, tamo gdje nema gunđanja uma, njegovih ideja i fokusiranja na sve ono što on kategorizira kao 'problem', tamo gdje nema željenja i htijenja.

No sada se nameće pitanje; Kako otići u tišinu svoga bića, koji put nas vodi do te tišine !? Uistinu, mnogo je lako to reći i pisati o tome no zaista utonuti u 'Tišinu unutar sebe' je već poduhvat koji u sebi ipak nosi određena pravila koja moramo slijediti i poštivati.

Danas postoje mnoge tehnike koje predstavljaju razne načine kako se ponovno spojiti sa svojim unutrašnjim bićem, ja osobno nisam upoznat niti prakticiram ijednu od njih pa iz toga razloga ne mogu da pišem o njihovoj djelotvornosti ili nedjelotvornosti. Sve što mogu je to da pišem iz osobnoga iskustva i iznosim spoznaje koje sam spoznao unutar sebe, preispitujući svoju podsvijest i razotkrivajući sam sebi svoje strahove i svoje neznanje koje me je dugi niz godina uvelike ograničavalo u mome postojanju i djelovanju.

Uistinu nisam bio svjestan sebe niti života sve do onoga trenutka u kojemu sam uronio u Tišinu svoga bića, bivajući u njoj oslobodio sam se svih moranja i potreba, u samo jednome trenutku ona mi je dala odgovore na sva pitanja koja su postojala u meni, čak i na ona kojih nisam bio niti svjestan do toga trenutka.

No kao što sam rekao, unatoč tome što je ta Tišina vječno prisutna u nama, kako bi ju ponovno spoznali potrebno je slijediti neka moralna načela koja proizlaze iz naše Duše. Prije svega je potrebno da uspostavimo kontrolu nad svojim tijelo i njegovim potrebama za ispunjavanjem određenih tjelesnih užitaka, jer ako ćemo konstantno tražiti tjelesne užitke nikada nećemo biti u mogućnosti zakoračiti taj jedan korak unutar sebe.

Ako želite krenuti na put unutar sebe neophodno je da se uistinu posvetite svome unutrašnjem biću, rješavajući se loših navika i uspostavljanjem kontrole nad tjelesnim potrebama u periodu od minimalno 40 dana biti ćete u stanju doživjeti sebe na način koji nikada prije niste iskusili, biti će to sasvim novo poimanje Sebstva. Vjerujte mi, to iskustvo vrijedno je svakoga 'odricanja'.

40 DANA KONTEMPLACIJE 

Ono što je potrebno da činite u ovome četrdesetodnevnom periodu jeste sljedeće;

 Ne konzumirati meso, ribu i jaja

Konzumiranje mesa, ribe i jaja se protivi temeljnom zakonu života koji glasi da svatko ima jednako pravo na život, nitko ne bi smio oduzimati živote samo zbog zadovoljavanja svoji potreba za uživanjem. To nije prirodna ishrana čovjeka i svatko od nas bi ju trebao izbjegavati, naročito se to odnosi za meso. Životinje se baš kao i čovjek sastoje od 70% vode a znanstveno je dokazano kako voda posjeduje trajnu memoriju. Svaka trauma i svaka bolest koju je životinja preživjela putem biva trajno memorirana u njenoj biomemoriji, to jest u njenom mišićnom tkivu koji se sastoji uglavnom od vode. Kada jedemo meso ubijenih životinja mi unosimo upravo tu memoriju u sebe koja zatim postaje dio nas, odtuda mnoga oboljenja današnjice za koju znanost navodno nema objašnjenja. Jedna poslovica kaže; 'Ono si što jedeš', ima mnogo istine u njoj.

Suzdržavati se od seksualnih užitaka ( najbolje u potpunosti svih 40 dana )

Seksualni užitak je najjača tjelesna požuda u čovjeku, energija koju ta požuda izvlači iz čovjeka je zapravo nevjerovatna. Svjesno suzdržavanje od seksa nas ispunjava ogromnim količinama energije koja nam je potrebna za uzdizanje Svijesti i pročišćavanje Čakri. Zadovoljavanje seksualnih potreba također čovjeka često spušta na najniže moguće vibracije Svijesti, gdje čovjek postaje sve sličniji životinji, upravo to je jedna od najvećih bolesti današnjice.

Ne konzumirati alkohol, nikotin ili bilo što što stvara tjelesne potrebe

O ovome nema potrebe nešto previše pisati, svi mi smo svjesni štetnosti alkohola i dima cigareta te ovisnosti koju stvaraju u nama.

Stremiti ka pozitivnom razmišljanu (koliko je moguće, ne radite pritisak na sebe)

Pozitivna misao je neophodna za zdrav život općenito, ona direktno ojačava životnu energiju u nama, budi našu volju i čini naše tijelo i psihu zdravim. Pozitivnim stavom prema životu čovjek može izliječiti svaku bolest koja zadesi njegovo tijelo, to nije moja tvrdnja nego znanstveno dokazana činjenica. Pozitivna misao je praktički isto što i vjera. Ako ste više pesimistične prirode i teško vam je održavati pozitivne misli, ne radite pritisak na sebe, upotrijebite svoju energiju kako bih shvatili odakle dolazi vaš pesimizam.

Ne ogovarati

Ogovaranje truje naš um, ono nas puni negativnom energijom i crpi snagu iz nas. Ne razmišljate o nikome i ničemu osim o onome što pronalazite unutar sebe, razmišljanje o tuđim postupcima je traćenje života, apsolutno nikakvu korist nemate od komentiranja drugih ljudi. Uložite to vrijeme za upoznavanje sebe.

Izbaciti negativne sadržaje iz svoje svakodnevnice (emotivna glazba, filmovi, romani...)

Gledanje filmova i slušanje glazbe potiču u nama proces razmišljanja o nečemu što trenutno nema veze sa našom stvarnošću, to ne znači da su svi filmovi i pjesme loše, nego jednostavno u ovih 40 dana bi trebali izbjegavati sve podražaje koji izazivaju dodatne aktivnosti vašega uma.

Odvojiti svaki dan 15 min ujutro i navečer za sjedenje u tišini i promatranje misli koje izviru 

Ovo jeste najvažnija stavka, no ona ne može biti ispravno doživljena ukoliko se ne pridržavamo svega navedenoga. Svako jutro prije prve kave ili bilo kojega rituala kojeg činite ujutro te svaku večer tik prije spavanja povucite se u tišinu, ostanite sjediti sami sa sobom minimalno 15 minuta promatrajući što se događa u vašemu umu, pogledajte kuda lete vaše misli. Vrlo često one će vas odvesti do najskrovitijih dijelova vaše podsvijesti..

Sada ću vam opisati meditaciju koju sam osmislio za sebe te ju nazvao Atman Kriya, ona me uvijek odvede u potpunu tišinu moga bića. Možete ju isprobati ako želite, ja vam toplo preporučujem

Ono što činim je to da sjednem u pozu lotosa držeći svoju kralježnicu što je više moguće uspravnom, dlanove položim na svoja koljena otvorene prema gore. Prvih 2 - 3 minute se usredotočim na svoje disanje, radim duboke udisaje kroz nos i duge izdisaje kroz usta, ispuštajući zvuk 'Haaaaa' prilikom izdaha koji uvelike pomaže pri opuštanju tijela.

Svo to vrijeme pokušavam biti svjestan sebe i svoje prisutnosti, u isto vrijeme promatram svoje misli, onoga koji promatra svoje misli i onoga koji promatra promatrača kako promatra svoje misli. U početku to vam može biti teško za dostići no s vremenom vrlo lako ćete ulaziti u to stanje meditacije.

Nakon otprilike 5 minuta uvodim promjenu u način disanja na sljedeći način; četiri puta udahnem i izdahnem na način koji sam vam gore opisao no nakon četvrtog izdisaja ja zaustavljam svoje disanje i ne uzimam sljedeći udah sve do onoga trenutka u kojemu tijelo automatski reagira kako bi udahnulo, to nekada može trajati i po par minuta.

Sa ovom tehnikom morate biti veoma oprezni i ne smijete forsirati svoje tijelo, u trenutku kada postane neizdrživo udahnite, ponovno učinite četiri udisaja i izdisaja te opet zaustavite svoj dah.

Upravo u tome periodu ne disanja ja uspijevam da boravim u potpunoj Tišini svoga bića, odatle crpim svu inspiraciju i odatle dolaze sve moje spoznaje. Tu u toj Tišini ja komuniciram sa višom inteligencijom koja upravlja čitavim univerzumom, u toj Tišini ja se susrećem sa samim sobom i sa Bogom. Mnogi ne vjeruju kako je moguće komunicirati sa Bogom, ja vam odgovorno tvrdim da je to itekako moguće. Zapravo je lakše uspostaviti komunikaciju sa Bogom nego li sa osobom koja sjedi tik pored vas. Pokušajte !

Ovo je bio samo kratki opis meditacije koja uistinu daje veličanstven uvid u ono što se nalazi u nama, ja bih vrlo rado volio kada bih mogao sve to staviti u ovaj tekst ali neke spoznaje se ne mogu prenijeti slovima, potreban je direktan dijalog i praktični uvod u meditaciju. Upravo zbog toga se pojavljuje potreba iz koje se rađa inicijativa da Vitae Est u skorijoj budućnosti bude pretvorenu u udrugu kojoj će svrha biti organiziranje radionica i projekata kroz koje će svatko imati priliku da se oslobodi svih podsvjesnih blokada i ponovno se utemelji u apsolutnoj istini svoga postojanja.

Sve upite vezane za meditaciju možete slati na andelko4@gmail.com ili u inbox Vitae Est Facebook stranice.


Namaste

Anđelko Katinić








Primjedbe

Objavi komentar