Ayurvedska medicina



Jeste li ikada željeli jednosmjernu kartu koja osvjetljava neuhvatljivi put do živog zdravlja, smislene svrhe i trajnog osjećaja mira, zadovoljstva i radosti? Ne tražite dalje. Ayurveda doslovno znači "znanje o životu", a njen opseg uistinu obuhvaća sve aspekte našega života. Dok se smatra da je tradicija starija od pet tisuća godina, Ayurveda ostaje relevantna kao i uvijek - i svakodnevno se oživljava kroz pojedince širom svijeta koji se bave ovom bezvremenskom mudrošću u svakodnevnom životu.

OSOBNI PROCES LIJEČENJA

Ayurveda je izuzetno individualizirani sustav medicine. Tradicija Ayurvede je ukorijenjena u ideji da se svatko od nas rodi sa osobnim nacrtom za optimalno zdravlje. Od rođenja do danas, ovo je referentna točka - vaš osobni zdravstveni sistem na mnogo načina definira tko ste. Nijedna dva sistema nisu identična; dakle, nijedna dva ljudska bića ne mogu imati upravo isti izraz idealnog zdravlja.

U ayurvedi, sve je lijek i sve je otrov; ono što bi vama moglo biti korisno može nanijeti štetu nekom drugome i obrnuto. Sve ovisi o tome što se trenutno događa u vama,na vašoj tjelesnoj, umnoj i Duhovnoj razini. Ayurveda se u osnovi protivi univerzalnom obliku liječenja koji se koristi za globalno liječenje. Iako postoje neke prakse koje se smatraju korisnima za većinu svih, Ayurveda stavlja naglasak isključivo na vas, pojedinca. Zbog toga vaš ayurvedski profil - procjena vašeg sustava, vašeg trenutnog stanja ravnoteže i skup personaliziranih preporuka koji će vam pružiti podršku u vašem putu prema optimalnom zdravlju najbolji i najtemeljitiji su medicinski pristup koji možete dobiti.

DEFINIRANJE ZDRAVLJA

Ayurveda je nedvojbena holistička tradicija koja doseže daleko izvan područja tjelesnog zdravlja, liječenja i prevencije bolesti. Ima izvanrednu sposobnost da pomogne svakom od nas da se sinkronizira s našom suštinskom unutarnjom prirodom, uzdiže i unapređuje našu snagu, preusmjerava štetne tendencije i nudi pravi podršku gdje god je to potrebno - kako bismo mogli bolje održavati balans u svim našim životnim i zdravstvenim aspektima . Ayurveda je u svom korijenu način života koji može pomoći svakom od nas da  doživljava svoju sposobnost i bude potpuno utjelovljen u osjećaju zdravlja.

Sanskrtska riječ za zdravlje, svastha, opisuje autentično skladnu interakciju mnogih dijelova unutar cjeline - tako da se um, Duša i osjetila prožimaju trajnim osjećajem Jastva, blagostanja, pa čak i blaženstva. Postizanje ove kvalitete života može se činiti uzvišenom ambicijom, osobito kada su ljudska bića diljem svijeta prepuna stresa, tjeskobe i kronične bolesti. No, Ayurveda nudi sklop elegantnih i inteligentnih alata koji se mogu koristiti za procjenu stupnja odstupanja i utvrđivanja njihovih korijena te konačno početi vraćati naše zdravlje na optimalnu razinu.

UVID U AYURVEDU

Za početak, korisno je imati osnovno razumijevanje nekih uvida kroz koje Ayurveda gleda na svemir. To su temeljni alati za razumijevanje zakona prirode, identificiranje različitih stanja zdravlja ili neravnoteže, te za pravljenje osobne sheme koja vodi prema poboljšanom blagostanju.

PET ELEMENATA

Ayurveda prepoznaje pet elemenata kao temeljne građevne elemente prirode - zemlja, voda, vatra, zrak i eter (prostor). Svaka tvar, svaka stanica, sadrži svih pet ovih elemenata a poznato je da u određenoj supstanci, jedan ili dva elementa obično prevladavaju nad ostalima.

DVADESET STANJA - KVALITETA ( GUNE )

Ayurveda također identificira dvadeset kvaliteta (guna) koje se mogu koristiti za opisivanje svake supstance ili iskustva. Te su osobine organizirane u sljedećih deset parova suprotnosti:

    1. Teško -Lagano
    2. Tupo - Oštro 
    3. Hladno - Vruće
    4. Masno - Suho
    5. Glatko - Grubo
    6. Čvrto - Tekuće
    7. Mekano -  Tvrdo
    8. Stabilno - Pokretno
    9. Sažeto - Suptilno
   10. Tmurno - Vedro

Gune su neophodne za razumijevanje ayurvedskog načela koja nam objašnjavaju kako je potrebno da se naše  suprotnosti balansiraju. Na primjer, osoba koja ima hladan metabolizam (slaba cirkulacija krvi...), a koja se nalazi u hladnoj klimi, usred zime, vjerojatno će doživjeti pothladu i trebat će joj mnogo veći izvor topline nego nekome tko cijeli svoj život živi u hladnoj klimi. Lijek? Logično, toplina - u obliku tople hrane, toplih napitaka, umirujuće kupke, prilično tople odjeće i, ako je moguće, obilje emocionalnog zagrijavanja - pozitivne misli, smijeh... I tako je sa svakim i najsitnijim elementom našega bivstvovanja, kojih je mnogo a mi smo ih sveli na svega par njih.

TRI DOSHE - VATA, PITTA, KAPHA

Zatim su tu tri doshe (biološke osnove - tijelesni sokovi): vata, pitta i kapha. Svaka od njih utjelovljuje određenu kombinaciju elemenata i kvaliteta za stvaranje funkcionalnih entiteta - energetske sile prirode. Doshe, ili njihova kombinacija, mogu se identificirati u različitim godišnjim dobima, klimama, krajolicima, aktivnostima, biljkama i životinjama. U kontekstu našeg tijela sve tri doshe su potrebne kako bi se olakšale važne fiziološke funkcije. Ali ako se akumuliraju izvan zdravih granica (onih određenih ustavom), doshe također mogu izazvati pustoš u našem zdravlju. 



Vata - odgovorna je za sve vrste pokreta, disanje, emocije, apsorpciju i izlučivanje hrane, rad nervnog sistema.

Pitta - kontrolira krv, vitalnost, imunitet, hormonalne procese, tjelesnu temperaturu i inteligenciju.

Kapha - koordinira anabolizam, snabdijeva tijelo vlagom, odgovorna je za zdravlje, rast i održavanje organizma.

Za bolje razumijevanje Ayurvedske medicine i kako ona dijeuje preporučujem da odgledate video zapise ispod teksta.

Namaste




Na rubu znanosti - 40 DANA - AJURVEDSKI PUT DO RAVNOTEŽE, 19.10.2015.




Na rubu znanosti - AJURVEDA I AUTOIMUNE BOLESTI, 18.4.2016.











Primjedbe