Uloga i odgovornost roditelja - odgoj i samoodgoj

                                                                                                                                                                                                              photo by; Alex Pasarelu


Roditeljstvo za sobom vuče veliku odgovornost, stoga je jako bitno posvetiti pažnju na koji način i kako odgajamo svoju djecu. Temelj ispravnoga odgoja je samoodgoj i upoznavanje sebe, jer kako da učimo djecu pravim vrijednostima ako ih još niti sami nismo u potpunosti svjesni, djeca su inteligentna i ona točno vide ono što je u nama autentično. Ono što prepoznaju u nama uvelike se reflektira na njihovu osobnost, oni prate svaki naš pokret i upijaju svaku našu riječ, čak i onda kada nam se čini da nije tako.

Moramo znati da naša djeca u sebi nose vlastitu individualnost te u skladu s time jako je bitno ostaviti im prostor da ju sami razvijaju. Nikako ne bismo smjeli nametati djeci da slijede naše snove, baš naprotiv uvijek ih moramo poticati da slijede ono što im je na srcu. Iznad svega ne bismo smjeli da ih ispunjavamo strahovima koje nosimo u sebi, nažalost to je ono što većina roditelja upravo radi, misleći da će ih na taj način zaštititi i naučiti kako da se sami zaštite od opasnosti ovoga svijeta, no zapravo to ih tek i čini ranjivima.

Svi mi koji smo roditelji smatramo da je naša dužnost naučiti djecu koje su prave životne vrijednosti, i tako krenemo da ih učimo što su to ljubav, istina, pravednost, poštenje, znanje i tako dalje. Jasno je da svi roditelji to rade iz ljubavi i zbog toga jer žele samo najbolje za svoje dijete, no većina nas nema na umu nešto veoma bitno. Svako dijete koje dođe na ovaj svijet u sebi donosi ljubav, istinu, pravednost, poštenje te neograničenu mogućnost učenja, i to u mnogo čistijem obliku nego ćemo pronaći u sebi, stoga molim vas ne učite djecu kako da vole i kako da budu istiniti i pravedni,  radije vi učite od njih.

Svjesnost svakoga trenutka koje provodimo pred očima djeteta je veoma bitna, onoga trenutka kada dijete prvi puta vidi ljutnju u nama, ljutnja će se roditi i u njemu; kada prvi puta vidi tugu u nama, tuga će se roditi i u njemu; kada prvi puta prepozna mržnju u našim riječima, mržnja će se roditi i u njemu. Upravo tako se stvaraju podsvjesni patenti koji će obilježiti život djeteta i koji će oblikovati njegov pogled na svijet i ljude, pokušajte to izbjegavati što je više moguće.

Ako uistinu volite svoje dijete tada imajte ovo uvijek na svome umu;

- Kada dolazite pred svoje dijete ostavite sve svoje probleme i sav svoj stres za sobom, ne dozvolite  da ono to vidi i osjeti, jer to u njemu rađa spoznaju kako je život težak i kompliciran.

- Nikad ne dozvolite da dijete sluša svađu u kući jer to u njemu rađa ljutnju prema svijetu.

- Ljubav se ne očituje samo u nježnosti, dijete ponekada treba biti i primjereno 'kažnjeno', to u njemu rađa odgovornost i pravednost. (kažnjavanje uvijek treba biti tako da se dijete ne osjeća emocionalno povrijeđeno, najviše što kazna smije proizvesti kod djeteta je ljutnja, ona brzo prolazi i ne ostaje kao patent u podsvijesti djeteta.)

- Uvijek saslušajte što dijete želi da vam kaže jer to u njemu rađa samopouzdanje i hrabrost.

- Obraćajte se svome djetetu na način da mu ukazujete na njegove kvalitete, to u njemu rađa odlučnost i volju.

- Pričajte mu priče prije spavanja jer to u njemu rađa maštu koja će mu biti jako potrebna kada postane odrastao čovjek. 

- Nikada ne dozvolite da se vaše dijete previše emotivno veže za vas jer to će mu oduzeti slobodu življenja.

Kada je roditeljstvo u pitanju moramo biti pametniji od sebe, u svakome trenutku biti svjesni svoje uloge u odrastanju djeteta i izgradnji njegove osobnosti. Ono što je najbitnije od svega je to da ne prenosimo svoje strahove i uvjerenja na svoju djecu, da ih potičemo da uvijek pozitivno razmišljaju i da vole sebe, da ne shvaćaju život previše ozbiljno a opet da ga ne uzimaju zdravo za gotovo.

Da, biti roditelj jedna je od najtežih životnih 'disciplina' za savladati ! No, onaj koji uspije u tome donosi svjetlo ovome svijetu, jer voditi jednu Dušu na putu od stanja djeteta do osviještene odrasle osobe je velika čast koja naposljetku uzdiže i našu osobnu Dušu.


Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est i na Facebook stranici




Primjedbe