Iskrenost prema sebi - ključni korak na putu samospoznaje !



                                                                                                              

Želite li spoznati sebe i uspostaviti kontrolu nad svojim životom sve što je potrebno da bi ste uspjeli u tome je vaša čvrsta odluka da to uistinu želite, ako budete ustrajali u svojoj odluci ishod može biti samo jedan; Uspjeh !

Ovisno o vašemu karakteru i o tome koliko ste spremni biti apsolutno iskreni prema sebi, samospoznaja može biti vrlo jednostavna ali i vrlo komplicirana za dostići, to ovisi isključivo samo o vama. Ako ste jedna od onih osoba koja ima volju da započne proces samospoznaje a ne znate od kuda početi tada bi vam ovaj članak moga pomoći, no opet ponavljam; to ovisi samo o vama !

Ono što je neophodno da bi ste uopće i započeli proces samospoznaje je Iskrenost , jer ako želite otkriti sve ono što vas sputava morate biti apsolutno iskreni prema sebi, zar ne !?

Prva činjenica koju morate prihvatiti a što nije lako je to da ste vi uzrok okolnosti u kojima živite, možda ne u omjeru od 100% , ali ne ni puno manje. Sagledajte dobro ovo što sam rekao, proispitajte ovu moju tvrdnju, uđite umno u svaki svoj problem i probajte otkriti koji je njegov uzrok. Ono što vam ja mogu reći kroz moje osobno iskustvo je to da uzrok svih okolnosti leži u našim uvjerenjima, svjesnim ili podsvjesnim, no uglavnom u onim podsvjesnim.

Kako je većina naših uvjerenja podsvjesna što znači da ih mi nismo direktno svjesni, nama se čini kako su vanjske okolnosti uzrok naših problema, a zapravo smo mi uzrok naših vanjskih okolnosti. Upravo na to se misli kada se kaže kako osoba živi u dubokome snu i da se mora probuditi, što bi u prijevodu značilo da osoba živi svoj život vođena podsvjesnim umom i patentima koji su u njemu memorirani te da ako želi uspostaviti kontrolu nad svojim životom osoba mora osvijestiti svoju podsvijest i očistiti ju od krivih uvjerenja, to se zove buđenje ili prosvjetljenje.

U današnje doba postoje mnoge metode i razni 'putevi' koji vam nude razna rješenja, no njihova učinkovitost varira a uz to većinu njih ćete morati i skupo platiti. Zbog toga, moj savjet Vama, je da odaberete ovu 'metodu' iskrenosti prema sebi. Ona je tu u vama, ne morate ići nikakvom guruu niti morate išta platiti, jednostavno trebate odlučiti da ćete od ovoga trenutka svakodnevno raditi na sebi sve dok ne postignete željeni rezultat.

Ja ću probati ukratko koliko je to moguće da vas uvedem u proces koji je potreban kako bi namjeru pretvorili u naviku, jer kada je vaša namjera dobra za vas i vi ustrajete u njoj određeni period, ona se tada memorira u vašu biomemoriju i ostaje u vama kao dobra i korisna navika

Moja preporuka je da si odredite jedan vremenski period, bilo bi idealno ne manje od četrdeset dana, u kojemu ćete činiti sljedeće;

Bez obzira koliko rano već sada ustajete radi vašega posla ili bilo kojeg drugog razloga, od sutra krenite da započinjete svoj dan jedan sat ranije nego inače. Zašto !? Pod prvo, to će biti vaša prva odluka i ujedno test koliko ste sposobni da poštujete svoju odluku. Onoliko koliko poštujete svoju odluku, toliko poštujete sebe. ( koliko god da vam ovo bilo teško, zapamtite da to činite za svoje dobro , neka vam rezultat uvijek bude pred očima kako bi imali motivaciju )

Sljedeća dobrobit je to što čineći tako imate jedan sat duže za sebe koji ćete iskoristiti za introspekciju (razgovor sa samim sobom), a to ćete učiniti na sljedeći način; smjestite se negdje gdje vam je najudobnije, sjednite na način da vam kralježnica bude što je više moguće ispravna te počnite da preispitujete sebe na način da si odgovarate na ova pitanja;

- Koji su moji strahovi i zbog čega su prisutni ? 
- Koja su moja uvjerenja i čine li ona dobro za mene ? 
- Koliko ja zaista vjerujem u sebe i koliko se volim !?

Budite apsolutno iskreni prema sebi odgovarajući si na ova pitanja, nitko vas ne čuje osim vas samih, nemate se čega stidjeti ili plašiti i što je najvažnije nemate se zbog čega okrivljavati, jer sve greške koje ste eventualno učinili u životu su rezultat vašega neznanja i nepoznavanja suštine svoga bića. Ne bojte se, kazna ne postoji! Samo neznanje jeste ta kazna i upravo zbog toga je bitno da se uzdignete iznad svoga neznanja.

Nakon što ste pronašli odgovore na ova pitanja učinite sljedeći korak, osvijestite sebi činjenicu da sve to što ste pronašli u sebi u ovome trenutku sada više uopće nije bitno, jer ono što ste vi sada već u sljedećem trenutku to više niste. Svaki trenutak sada u sebi nosi novi početak tako da je svaki strah od prošlosti i budućnosti čista iluzija, oprostite sebi i krenite dalje, jednostavno zaboravite ono što je bilo i ne donosite probleme iz prošlosti u svoju sadašnjost, jer ona je ujedno i vaša budućnost.

Budite svjesni da sav vaš život je manifestacija onoga što mislite, osjećate i vjerujete u ovome sadašnjem trenutku koji je sve što posjedujete, sve se odvija unutar vas, sav vaš život i sve što doživljavate ne može biti doživljeno nigdje drugdje osim u vama, u vašoj svjesnosti. Pogledajte oko sebe i budite svjesni prostora u kojem se nalazite, uistinu čini se kako se vi nalazite u tome prostoru ali kada malo bolje promotrite shvatiti ćete da se zapravo prostor nalazi u vama, prostor izvire iz vaše Svjesnosti.

Tako je i sa životom, iako se čini kako su životne okolnosti nešto što nam se jednostavno događa, nešto što mi nazivamo vanjskim faktorom koji uvelike uvjetuje kvalitetu našega življenja a mi ne možemo na njega da utječemo, istina je upravo suprotna. Životne okolnosti baš kao i prostor izviru iz naše svjesnosti, one su samo odraz onoga što je u nama, to je nepobitna činjenica koju ćete si dokazati budete li ustrajali da poštujete svoju odluku kako ćete prakticirati metodu iskrenosti prema sebi svih 40 dana, kako bi  naposljetku vaša namjera postala vaša navika to jest vaš Život.

Nažalost,tema je preduga da bi se pretvorila u jedan članak, zbog toga vam ostavljam da ostatak potražite unutar sebe, ja sam vas uputio na kartu koja vodi do unutrašnjega blaga, to je iskrenost. Vjerujte mi, ona će vas odvesti u najdublje kutke vaše podsvijesti i omogućiti vam da vašu podsvijest transformirate u nadsvijest, kad se sto dogodi postati ćete sami sebi izvor svih zadovoljstava.



Namaste

Anđelko Katinić



Primjedbe