Želiš li biti sretan, potrebno je da shvatiš ovo..


Sadašnji trenutak je naša jedina realnost, u njemu se odvija naš život, u njemu se stvara naša budućnost. Na našoj tjelesnoj razini mi možemo boraviti i djelovati isključivo u ovom trenutku sada, i zbog toga treba biti fokusiran samo na njega.

Od prošlosti možemo eventualno da učimo na osnovu iskustva koje smo stekli koračajući kroz život, o budućnosti možemo i trebamo da maštamo jer naša mašta će jednom postati naša stvarnost, koja će se ostvariti ovisno o našoj sposobnosti da vjerujemo u ono o čemu maštamo. No, prisutni moramo biti samo u sadašnjem trenutku, svim svojim bićem, jer iz njega sve 'kreće'.

Dakle, prošlost je prošla a budućnost tek treba da dođe, jedino s čime trenutno raspolažemo je ovaj trenutak koji jeste sada u nama i mi u njemu. Naša sreća i zadovoljstvo su ništa drugo nego naša percepcija sadašnjeg trenutka, onoliko koliko volimo i poštujemo sebe u ovome trenutku toliko smo zadovoljni i sretni sa svojim životom.

Sve ovo nam govori da ako želimo život ispunjen zadovoljstvom, srećom i obiljem, moramo zavoljeti sebe baš ovakve kakvi jesmo , čak iako želimo i mislimo da moramo biti puno bolji i uspješniji, jer i samokritika je dobra ako dolazi iz ljubavi. Uvijek je dobro željeti biti bolji i napredovati u životu, ali prije svega moramo biti zahvalni za sve ono što imamo sada, jer na kraju krajeva mi smo ti koji su svjesno ili nesvjesno privukli sve to u svoj život, i na nama je da to odgovorno prihvatimo.

Imamo li puno ili malo ovisi isključivo o našem stavu prema životu, o načinu na koji razmišljamo i  koliko volimo i poštujemo sebe i druge. A sve to skupa ovisi o kvaliteti sadržaja našeg podsvjesnog uma, koji je pak uvjetovan iskustvima iz našeg ranog djetinjstva.

Kada krenemo razmišljati o životu na ovaj način, shvatiti ćemo da nema smisla žaliti se na situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Ono što trebamo učiniti je da prihvatimo sadašnji trenutak takav kakav jest i da sagledamo svoj život i detektiramo u sebi sve ono što nas sprječava da budemo sretni. A to nešto nalazi se u našem umu i načinu na koji on djeluje! Dakle, moramo promijeniti obrazce kojima je uvjetovan naš um a samim time i naš život jer ga mi trenutno doživljavamo kroz percepciju Uma.

Da bi promijenili način na koji razmišljamo potrebno je prije svega da budemo u potpunosti iskreni prema sebi, bez iskrenosti osoba jednostavno ne može doživjeti samospoznaju. Druga bitna stavka je naša volja koja nas mora svaki dan gurati u našoj namjeri da promjenimo ono što želimo promjeniti u sebi i svome životu.

Volja se budi na taj način da svakodnevno u svome umu vizualiziramo kako već posjedujemo ono što želimo za sebe, čineći tako mi aktiviramo svoju podsvjest da djeluje konstruktivno, jer podsvjest reagira isključivo na naše misli i emocije koje ih prate. Stoga je jako bitno da budemo što detaljniji i određeniji kada vizualiziramo ono što želimo, jer kada naša podsvjest prepozna da su misli autentične, ona oslobađa emocije da se sjedine s mislima, a kada se misao sjedini sa emocijom ona postaje naša stvarnost.

Zaključak je taj da se tajna sreće krije u našoj sposobnosti da razmišljamo pozitivno, jer kao što sam rekao;  misao + emocija = stvarnost. Tako jednostavno a opet tako teško !

Gledajući realno i logički razmišljajući, mi ljudi uvijek imamo mogućnost izbora da odlučimo da li ćemo razmišljati negativno ili pozitivno. To jeste uistinu tako, ali ostaje pitanje zašto onda mi odlučujemo da razmišljamo negativno i na taj način sami sebe sputavamo.

Prvi i osnovni razlog je taj što smo zaboravili svoj pravi identitet koji je Duhovne prirode i vječan je, mi nismo prolazni i smrt tjela nije kraj našega postojanja, a drugi razlog je poistovjećivanje sa prolaznom materijom i traženje sreće u prolaznim stvarima, što je apsolutna suprotnost od naše vječne prirode koju nosimo u sebi.

Zbog činjenice da naša Duhovna Svjesnost koja je prisutna u svakome od nas zna da prava sreća nije tamo gdje je naš um traži, dolazi do unutarnjeg sukoba unutar našega bića koji se u našem životu očituje kroz ; tugu, depresiju, nezadovoljstvo i druge slične destruktivne osjećaje.

Sreća se ne nalazi u materijalnom bogatstvu i luksuznome životu, ona je mnogo suptilinija i možemo ju pronaći isključivo unutar vlastitoga bića. To je nešto što ne može nitko drugi učiniti za nas, mi osobno se moramo upustiti u tu avanturu u kojoj ćemo opet upoznati sebe i zablistati u punome sjaju i savršenstvu svoga pravoga identiteta.

Vjerujte, to je najljepša avantura koja je dostupna svakome od nas !

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite nas i na našoj Facebook stranici


Primjedbe