Tri elementa bivstvovanja - Duša, um i tijelo


Sve što nas okružuje u ovome  materijalnom svijetu, mi ljudi možemo doživjeti isključivo putem naših pet osjetila te našom umnom percepcijom.

S druge strane, sve ono što se zbiva unutar našeg bića možemo spoznati isključivo našom Svjesnošću. Što nam govori da smo u isto vrijeme prisutni u tri osnovne forme postojanja u ovom trenutku, Duhovno, umno i tjelesno.

Kako bi naši životi bili ispunjeni trebali bi biti jednako svjesni sva tri elementa svoga bivstvovanja u ovom trenutku sada. Jer svaki od njih ima svoju ulogu u kreaciji života, i to treba poštivati na način da se pridržavamo životnih načela koja su poznata svima nama jer  prožimaju cjelokupnu kreaciju. A to su, ljubav, pravednost, suosjećajnost i iskrenost. To su temelji za sretan i  bogat život.

No iako su sva tri elementa našeg bivstvovanja u životu veoma važna za nas, ipak moramo biti svjesni da smo mi prije svega Duhovna bića pa je stoga jasno da je naš Duhovni element nama najvažniji jer to je naš pravi identitet. Poslije njega dolazi umni pa zatim i tjelesni element, naime tim redom važnosti bi se trebali odnositi prema sebi kao biću.

Jer sama činjenica da ako imamo zdrav Duh i razum tada i tijelo samo po sebi je zdravo, a to nam govori da naša prava priroda postojanja je Duhovna.

Međutim mi smo taj redoslijed okrenuli naopako i najviše pažnje posvećujemo svome tijelu, zatim umu pa tek onda svojoj Duši. Što znači da mi sami sebe stavljamo na posljednje mjesto a da toga nismo niti svjesni.

Kako onda očekivati da nam život bude ispunjen blagodatima kada sami sebe zanemarujemo, to je veoma neozbiljno za očekivati. U onome trenutku kada shvatimo koji je naš pravi identitet i ponovno se utemeljimo u njemu, tek tada ćemo moći biti potpuno sretni i naši životi će biti ispunjeni svim životnim bogatstvima, duhovnim i materijalnim.

Sa životom nema trgovanja, on uvijek ima svoj tok. Ono što posijemo to  moramo i obrati, u ovom ili u jednom od sljedećih života.

Zagledajmo se duboko u svoju osobnost i putem introspekcije odbacimo sve ono što nismo i stopimo se s onim što zapravo jesmo, a to je naša Duša koja promatra cijeli ovaj igrokaz u kojemu igramo svoje uloge zaboravljajući tko smo to mi uistinu.

Namaste

Anđelko Katinić



Primjedbe