Sve što smo ikada željeli je već tu u nama !


Većina naših 'problema' nastaje iz naše želje da mjenjamo životne situacije koje doživljavamo u sadašnjem trenutku, a to je nemoguće. Ono što je moguće jest to da mjenjamo našu percepciju sadašnjega trenutka, što je nešto sasvim drugo.

Sadašnja situacija je rezultat našega djelovanja u prošlosti, kako se nemožemo vratiti u prošlost isto tako nemožemo ni promjeniti situaciju u kojoj se nalazimo, ali možemo promjeniti svoj stav prema njoj i na taj način ju transformirati te u isto vrijeme stvarati konstruktivn formu unutar našega uma koja će nam u buduće u život privlačiti isključivo pozitivna iskustva.

Promjeniti percepciju ili stav prema situaciji u kojoj se nalazimo možemo jedino kroz prihvaćanje i duboko razumjevanje da smo mi ti koji smo svojim postupcima u prošlosti oblikovali naš sadašnji trenutak, što znači da upravo u ovome trenutku mi stvaramo svoju budućnost. Dakle ako znamo da je tako onda bi bilo poželjno da obratimo pažnju na svoje misli i želje, da razmišljamo konstruktivno i da budemo svjesni svoga postojanja i svoga djelovanja.

Ovaj život je mnogo više od onoga što većina ljudi smatra da jeste; roditi se, steći obrazovanje, zaposliti se, osnovati obitelj, uštedjeti za mirovinu, malo proživjeti i umrijeti.  To je veoma površan pogled na život i na sebe kao živo biće općenito.

Naša svrha u ovome životu je mnogo uzvišenija, njeno ostvarenje se ne nalazi u užitcima koje nam može pružiti materijalni svjet koji nas okružuje, ma da i u njima treba uživati ali se nesmijemo vezati za njih a još manje smijemo tražiti sreću u njima.

Svrha našega postojanja se nalazi u nama samima i ona se može doživjeti samo kada kušamo plodove naše Duše koja je vječna i puna blaženstva. Sreća, ljubav, mudrost, poniznost, istinoljubljivost, sloboda, mir, uzvišenost, savršeno znanje i bogatstvo su osobine naše Duše, dakle i nas samih.

Upoznati svoju Dušu i ponovno se utemeljiti u svome pravome identitetu možemo samo onda kada otpustimo sve ono što je suprotno našim duhovnim kvalitetama.  Tuga, strah, zavist, ogovaranja, pesimizam, ljubomora, neiskrenost, samosažaljenje, očekivanja, strah od kritike i odbačenosti. Sve to skupa je samo iluzija našega uma koja nas drži u tamnici koju smo sami sebi izgradili, mi sami smo u isto vrijeme tamnica, zatvorenik i čuvar.

Mnogi od nas će reći kako je nemoguće osloboditi se tih emotivnih stanja koja dolaze i odlaze samovoljno, i mi nemamo nikakvu kontrolu nad njima. To se zaista može činiti tako, jer uistinu je teško vjerovati da mi sami biramo da budemo bezvoljni, bolesni i depresivni, tko normalan još voli biti u takvim stanjima.

No zamislite se malo dublje i sagledajte cijelu sliku te budite iskreni prema sebi pa se pitajte; tko je taj koji odlučuje da želi da posjeduje određene stvari i veže se za njih, tko je taj koji voli da uživa u nezdravoj hrani, alkoholu i cigaretama, tko je taj koji neprestano žudi za tjelesnim užitcima i daje cijeloga sebe kako bi si osigurao barem ponešto od njih !? Da li nas itko tjera da radimo i po 12 sati dnevno samo kako bi smo imali za cigarete, alkohol, izlaske, internet i sve ono što nam mediji serviraju da je danas neophodno kako bi bili sretni.

Želim naglasiti da moje mišljenje nije da čovjek mora odbaciti sve to kako bi bio sretan i zdrav, ali mora prestati da se truje negativnim mislima i okrivljuje život i sve oko sebe za svoje probleme, to je najveći otrov od svih ovih koje sam naveo.

Ako sam ja odlučio da ću da radim posao koji nevolim iz razloga jer mi trebaju novci da imam za dobar auto, izlaske, putovanja, cigarete i sve ostale konzumerske artikle današnjice, onda se barem nebi trebao žaliti na to kako nemam vremena za sebe jer previše radim. Ja sam taj koji je stavio svoje navike ispred sebe i najmanje što mogu da učinim je to da prihvatim to što sam tražio i privukao u svoj život.

Zbog toga je jako bitno biti svjestan svojih misli, želja i djelovanja u sadašnjem trenutku. Bog nam je dao savršeni um koji nam to omogućuje, ali ga mi koristimo u potpuno krive svrhe. Otkrijmo što je to što želimo, razmišljajmo konstruktivno o tome, razmotrimo svaki detalj kako i na koji način želimo da se to ostvari u našemu životu, dajmo cijeloga sebe kako bi ostvarili svoj cilj a u isto vrijeme predajmo se Bogu i Njegovom vodstvu, jer na kraju krajeva On je taj koji sve to donosi u naše živote.

Ako tražimo a nesumnjamo onda i primamo, ako dajemo a netražimo zauzvrat vraća nam se stostruko, ako volimo a ne zahtjevamo da nas vole naše srce će biti utočište svemu što postoji u ovoj savršenoj kreaciji koja nema granica.


Namaste

Anđelko Katinić

Pratite nas i na našoj Facebook stranici






Primjedbe