Slobodna volja - bogatstvo i sreća su naš izbor !


Svi mi imamo uglavnom iste životne želje: biti sretan, zdrav, voljen i bogat, to je ono osnovno što svatko od nas smatra da zaslužuje. Ja osobno još nisam upoznao nekog tko ne želi posjedovati ove životne vrijednosti i uživati u njima. No upravo to što najviše želimo i što smatramo svojim osnovnim pravom vrlo često nam ostane nedostižno, unatoč činjenici da dajemo sve od sebe kako bi naš život bio ispunjen upravo tim vrijednostima.

Možda je upravo problem u tome što mi samo mislimo kako dajemo sve od sebe, a zapravo je upravo suprotno, jer misliti i činiti nije isto, riječi bez dijela uvijek ostaju samo riječi. Kako bi se u našem životu počelo manifestirati ono što želimo potrebno je ipak nešto više od puke želje, sama želja je kao sjeme a svi znamo da bi sjeme dalo plod mora proći kroz određeni proces.

Prvo je potrebno prirediti zemlju u koju ćemo ga posijat, zatim ga je potrebno zaljevati vodom, omogućiti mu da ima dovoljno svjetlosti i prostora kako bi se moglo neometano razvijati i tek tada strpljivo čekati njegove plodove. Sve u ovome univerzumu ima svoj proces stvaranja, ništa ne nastaje tek tako, sve ono što želimo da nam se manifestuje u stvarnosti prvo mora biti dizajnirano unutar nas.

Naša mašta je ta koja dizajnira naš vanjski svijet a naša vjera, svjesna i podsvjesna, pretvara našu maštu u stvarnost. Možemo reći da su naše misli poput sjemena, naša mašta je zemlja u koju bacamo sjeme a naša vjera je voda i sunce koje omogućavaju sjemenu da donese obilat urod, ako nedostaje samo jedan od ova tri elementa urod će biti siromašan ili nikakav.

 Ono čega bi svatko od nas morao biti svjestan je to da nije realno očekivati bogat urod samo zato jer posjedujemo sjeme, jer kao što znamo sjeme samo po sebi nedaje ploda. Također je bitno da u svakome trenutku znamo i to da unutar sebe posjedujemo sve što je potrebno kako bi svako naše sjeme donijelo željeni urod, na nama je samo da biramo kakve plodove želimo brati.

Sjemena u obliku misli i želja imamo u izobilju, oko toga se ne moramo brinuti, ono što je potrebno je to da poradimo na plodnosti tla to jest mašte i omogućimo konstantan izvor vode i sunce to jest vjere. Kada imamo sve to, potrebno je još samo strpljivo čekati vrijeme berbe plodova, koje će zasigurno doći.

Uistinu, jedino što nas spriješava da u životu imamo sve što želimo jeste naš karakter ili ego koji nas čini nesposobnima da u isto vrijeme maštamo i vjerujemo u svoju maštu, on je kao korov u zemlji koji guši sjeme i nedozvoljava mu da daje ploda. Da bi se riješili toga korova - ega, potrebna nam je jaka volja koju također svatko od nas posjeduje, samo trenutno je uspavana i potrebno ju je razbuditi.

Probuditi volju u sebi možda je i najveći izazov za nas jer ona je direktno povezana sa našom vjerom, zapravo probuditi volju znači početi vjerovati u sebe i svoje mogućnosti, bez volje nećemo ništa postići jer nećemo ništa niti započeti, bezvoljnost je okovana ljenošću i može biti vrlo teško osloboditi je se. No ako smo svjesni činjenice da jedino na taj način možemo promjeniti svoj život tada nam ništa nebi trebalo niti smjelo biti teško, jer to činimo za svoje dobro.

Dovoljno je samo pogledati gdje su nas dovela naša dosadašnja uvjerenja po kojima smo funkcionirali, ako nam se rezultat nesviđa logično bi bilo da odbacimo ta uvjerenja jer očito je da nešto nije u redu s njima. No problem je taj što nam naš ego nedozvoljava da sebi priznamo kako nismo u pravu, do te mjere da su neki od nas spremni ostati bez svega al ne i odreći se svojih uvjerenja, pa čak i onda kada niti sami nisu sigurni dali su u pravu.

Naša uvjerenja oblikuju naš život, to je danas već i znanstveno dokazano no unatoč tome ljudi i dalje ne čine ništa kako bi promjenili svoj način razmišljanja, drugim riječima; mi želimo promjenu ali ne želimo da se mjenjamo, što je jednostavno nemoguće. Promjene u našim životima dolaze isključivo kao rezultat naše unutrašnje transformacije, odbacivanjem starih koncepata i prisvajanjem novih mi mjenjamo i svijet koji nas okružuje na način da otvaramo vrata za nove situacije koje su kompitabilne s našim novim uvjerenjima.

Kada odbacimo sve svoje negativne stavove, sumnje i loše navike i počnemo pozitivno razmišljati i vjerovati u svoje sposobnosti naš život će početi da se transformira, to je jednostavno neizbježno. Zbog toga je potrebno da ne gubimo vrijeme čekajući nekakve prigodnije situacije za rad na sebi, jer one nikada neće niti doći osim u slučaju ako krenemo odmah da djelujemo, drugo trenutci osim ovoga Sada ne postoje, jedino i isključivo Sada možemo početi da mjenjamo svoj život.

Pronađite sve svoje loše navike i već Sada odlučite da ih se riješite, jednostavno prestanite da ih radite, jer vi uistinu imate tu moć da apsolutno upravljate svojim životom. Uvjerite se !

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est i na Facebook stranici


Primjedbe