Put ka Božanskom u nama


Kada bi čovjek samo znao koliko je savršen, kada bi bio svjestan Onoga što nosi u Sebi, kada bi uistinu to znao a ne ovako površno kao danas, kada 'spoznaju' o sebi nosimo samo kao informaciju koju smo pročitali negdje u Vedama, Bibliji ili Kuranu.

Bio bi čovjek tada uistinu gospodar svoje sudbine i vladar nad svojim danima, nebi postojalo ništa što bi moglo nadviti sjenu nad njegovu sreću, niti bi ga štogod moglo pokolebati u njegovom Bivanju. Što god bi mu na srcu bilo, isto to bi mu bilo i pred očima, jer uistinu čovjek posjeduje moć da stvara, baš kao njegov Stvoritelj, koji ga je na sliku Svoju stvorio.

Svaka riječ koju bi izgovorio kreirala bi svijet koji ga okružuje, a svaka njegova riječ bila bi prožeta ljubavlju i milošću, jer u tom stanju čovjek drugih osobina nebi imao. Živjeo bi tako čovjek u svjetu ljubavi i milosti, gdje nebi bilo ni tračka nerazumjevanja, osude, kritike ili potrebe za vladanjem, sa spoznajom da je On sam kreator svega što ga okružuje.

Nebi bilo vladara, političara, sistema, religija i svih ostalih izmišljotina uma i bio bi čovjek apsolutno slobodan u svome djelovanju. Ne bi bilo bolesnih, siromašnih niti potlačenih i bio bi ovaj Svijet napokon izlječen.

Sve što je čovjeku potrebno da se utemelji u jednakosti sa Stvoriteljem, oduvjek se već nalazi u njemu, čeka da bude otkriveno kako bi razbilo iluziju neznanja, koja nas čitavu vječnost laže govoreći nam kako ne možemo, ne znamo, ne smijemo, nismo sposobni, nije nam moguće i sve druge laži koje nam sakrivaju pravu istinu;

Čovjek prebiva u Bogu i Bog prebiva u Čovjeku, Oni su jedno, oduvjek i zauvjek.
Sve što Bog posjeduje, isto to posjeduje i Čovjek.
Jer Bog ništa ne krije, niti za Sebe zadržava,
u Njemu ne postoji takva osobina, koja svojata
i prisvaja.

Sve što je u Njemu ponuđeno je Čovjeku,
kao dar neizrecive Ljubavi i poniznosti.
Sve što Čovjek treba je to da se preda,
Bogu koji se nalazi u Njemu.
To jeste da se preda Sebi samome,
utemeljen u poniznosti i Ljubavi, 
koji su esencijalna nit našeg pravoga identiteta,
naše Duhovne Duše.

Namaste 

Anđelko Katinić

Primjedbe