Predaj se !


Sve ono što uobličije našu pojavnu osobnost, naš karakter i naše djelovanje, nije autentično naše i ne pripada našemu Jastvu. Mi smo mnogo više od onoga što nam se čini da jesmo, naša prava priroda postojanja ne može biti spoznata putem uma, jer um nema tu sposobnost da obuhvati neograničenost našega bića.

Um može da shvati samo ono čemu može dati oblik i formu, zbog toga ograničenja čovjek nikada nije i neće moći definirati Boga niti ljudsku Dušu. Koliko god da je naoružan inteligencijom, nastojanje uma da spozna Apsolutnu istinu je ništa drugo sem pukog grebanja po površini.

Ako želimo pronaći Boga, moramo znati da je On već tu u nama, u svakome od nas je Njegova vječna prisutnost, i nema smisla da idemo igdje drugdje kako bi ga pronašli, baš kao što kaže mudra izreka; 'Onaj koji traži Boga naći će Sebe, a onaj koji traži Sebe naći će Boga' ! .

Dakle, želimo li spoznati Boga prvo moramo upoznati sebe, otkriti svoje pravo 'Ja' ! . No kako to napraviti, kako spoznati sebe ako ne umnim procesom !?

Moja spoznaja je da je jedini način taj da se 'predamo Bogu' i Njegovim načelima ! Ja osobno veoma volim tu riječ 'Predaja' koja kada se koristi u pravome smislu ima veoma uzvišeno značenje, no često ljudi mješaju pojam predaje sa odustajanjem, što je zapravo veoma pogrešno tumačenje.

Onaj tko je spreman da se u potpunosti preda Svevišnjemu i Njegovom vodstvu biva oslobođen iluzije - Maye, to može učiniti samo ona osoba koja je nadišla svo znanje ovoga svijeta a da ga pritom možda nije niti okusila, jer u znanju iako je uistinu uzvišeno, oduvjek se krije zamka u koju se ego veoma lako zaplete a samim time i mi skupa s njim.

Ne želim reći da znanje nije dobro, ne naprotiv, pravo znanje je potrebno kako bi nas oslobodilo laži a to je veoma bitno, no moramo znati da znanje nemože da ide izvan granica uma, a ako želimo pronaći Boga mi moramo otići upravo tamo, na onu stranu neograničene Svjesnosti gdje um nema pristupa.

Jer u dodiru sa neograničenim prostorom um bi se jednostavno razlio, baš kao što bi se voda u vrču razlila kada bi polupali vrč.  Zbog toga je Predaja Bogu jedini način, onaj koji se predaje djeluje iz srca a ne iz uma, jer u trenutku istinske predaje misaoni proces prestaje da gubi važnost i osoba se predaje Božanskim načelima; poniznost, ljubav, istina, mudrost, mir i sloboda.

Niti jedno od ovih načela se ne može živjeti umom već isključivo našim unutarnjim bićem ili što bi mi rekli, sa srcem. Poniznost, ljubav, istina, mudrost, mir i sloboda su temeljne karakteristike naše Duhovne Duše, dok su um, inteligencija i znanje karakteristike naše niže tjelesne energije, koja će u trenutku našega napuštanja tjela ostati samo mrtva materija. Kada i ako se ponovno utjelovimo, dobiti ćemo novi um, inteligenciju i znanje, to je činjenica zbog koje se nesjećamo naših prošlih života.

Svatko od nas posjeduje Duhovnu Dušu, to jest svatko od nas jeste Duhovna Duša, što znači da svatko od nas posjeduje sve što je potrebno kako bi se predali Bogu i oslobodili se iluzije ovoga svijeta, koja nam se manifestira kroz našu umnu percepciju nas samih.

Predati se Bogu i Njegovom vodstvu je zapravo najsigurnija opcija za nas, jer On je gospodar kreacije a mi smo Njegovi neraskidivi elementi, zapravo sve drugo osim predaje je gubljenje vremena i život u laži.

U onome trenutku kada se odlučimo prihvatiti svoj život, sebe i ovaj sadašnji trenutak bez i najmanje potrebe i pomisli u nama da išta mijenjamo, mi smo se predali Bogu i Njegovome vodstvu. U tome momentu čak i da smo prosjak koji prosi na ulici, neopisivo zadovoljstvo bi zasjalo u nama a naše siromaštvo bi nestalo kao da nikada nije niti postojalo, jer i ono je ništa drugo osim iluzije našega uma.

U predaji ne postoji prostor za mržnju, laž, nepravdu, zavist, oholost, osvetoljubljivost, tugu, neimaštinu, bolest i egoizam, u njoj vladaju isključivo Ljubav i Poniznost..

Predajte se !

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite nas i na našoj Facebook stranici






Primjedbe