Moola mantra - molitva na koju Svemir odmah odgovara


Moola mantra je obraćanje živome Bogu, tražeći zaštitu i slobodu od svih tuga i patnji. To je molitva koju Stvoritelj obožava i uvijek ju uslišuje, Onaj Stvoritelj koji se iz ljubavi i suosjećanja sa čovjekom manifestira i pojavljuje u ljudskome obliku kako bi nas vodio i zaštitio nas od posljedica našega neznanja. Onaj koji pjeva ovu mantru obraća se Isusu Kristu, Krishni, Buddhi i Vrhovnome Stvoritelju u isto vrijeme, jer Oni su predstavnici žive manifestacije Vrhovnoga Bića, Boga. Ova mantra ima moć da transformira ljudski um u stanje beskonačne ljubavi i radosti, da odkloni svo neznanje i dovede nas nazad našem izvoru. Ona otvara sva vrata ka Duhovnom blagu, može se koristiti za postizanje svih želja i za dostizanje Samadhija ( stanja apsolutne Svjesnosti ).

Kada god pjevamo Moola mantru, čak i kada neznamo njeno značenje ona nas postepeno oslobađa neznanja. Ali kada znamo značenje i pjevamo ovu mantru iz dubine našega srca tada je njena energija milijun puta snažnija. Zbog toga je jako bitno znati značenje mantri koje koristimo.

Mantra je obraćanje Vrhovnome Biću i zazivanje djelovanja Njegove milosti nad našim životima, budući da je svevišnja Božanska osoba sveprisutna, Njegova energija se može manifestirati bilo gdje i bilo kada, jedina prepreka Njegovoj prisutnosti može biti naš sumnjičavi um, jer prije svega Bog je nenametljiv i dolazi u naše živote tek u onome trenutku kada je naše srce u potpunosti otvoreno za Njega.

Moola mantra

Om Sat Chit Ananda Parabrahma
Purushothama Paramatma
Sri Bhagavathi Sametha
Sri Bhagavathe Namaha


Om; Om ima 100 različitih značenja. Kaže se: "U početku je bila Vrhovna riječ i riječ je stvorila svaku stvar, ta riječ je Om.  Ako duboko razmišljate u tišini, u sebi možete čuti zvuk sloga Om.  Cjelokupna kreacija je nastala iz zvuka Om.  To je primordijski zvuk ili Univerzalni zvuk kojim cijeli svemir vibrira.  Om također znači pozivati višu energiju u svoje biće. Ovaj božanski zvuk ima moć stvaranja, održavanja i uništavanja, on daje život i pokreće sve što postoji.

Sat; Sve penetrirajuće postojanje koje je bez formi, bez oblikovanja, sveprisutno, u isto vrijeme očitovano kao praznina i punina. Možemo reći da je tijelo Svemira statično, svaka stvar koja ima oblik i koja se može osjetiti, evoluirala je iz ove 'praznine'. Tako je suptilno da je izvan svake percepcije. Može se vidjeti samo kada je postala grubo i ima oblik. 

Mi smo u Svemiru i Svemir je u nama. Mi smo učinak i Svemir je uzrok i uzrok se očituje kao učinak.

Chit; Čista svijest Svemira koja je beskonačna, sveprisutna manifestalna snaga Svemira. Iz toga je evoluiralo sve što zovemo Dinamička energija ili snaga. Može se manifestirati u bilo kojem obliku . Svijest se manifestira kao gibanje, kao gravitacija, kao i magnetizam itd. Također se manifestira kao djelovanje tijela i sile misaonog djelovanja. To je Vrhovni Duh prisutan u svakome od nas.

Ananda; Blagoslov, ljubav i prijateljstvo sa prirodom Svemira. Kada doživite Vrhovnu Energiju u ovom Stvaranju (Sat) i postanete jedno s postojanjem ili doživite aspekt čiste svijesti (Chit), ulazite u stanje Božanskog blaženstva i vječnu sreću (Ananda). To je primordijalna karakteristika Svemira, što je najveće i najdublje stanje ekstaze koju možete ikada doživjeti kad se povezujete sa svojom višom Svjesnošću.

Parabrahma; Vrhovno biće u svom Apsolutnom aspektu; Onaj koji je izvan prostora i vremena. To je suština Svemira koji je u isto vrijeme očitovan oblikom i bez oblika. To je Vrhovni kreator.

Purushothama; Ova riječ ima više značenja. Purusha znači duh a Uthama znači vrhovni, Vrhovni Duh. Također može predstavljati i vrhovnu energiju ili silu koja nas vodi do samospoznaje. Purusha također može označavati čovjeka, tako da bi značenje riječi Purushothama predstavljalo energiju koja se utjelovljuje kao Avatar koji pomaže i vodi čovječanstvo i blisko se odnosi prema voljenoj kreaciji.

Primjer Purushothame je Isus Krist, Vrhovna Božanska energija koja se utjelovila i postala čovjekom kako bi ljudima predao znanje koje će ih osloboditi patnje prouzrokovane vezanostima za materijalni svijet.

Paramatma; Vrhovna Duša ili energija koja je imanentna u svakom stvorenju i u svemu stvorenom, u živoj i neživoj prirodi. Ona je prisutna u bilo kojem obliku koji zaželi, apsolutno je neograničena, ona je slobodna volja i oličenje Kreatora. To je sila koja može doći k vama kad god poželite i gdje god želite, ako ju iskreno zazovete ona će doći voditi vas i pomoći vam.

Sri Bhagavthi; Ženski aspekt Vrhovnoga Bića, kojeg karakterizira Vrhovna inteligencija u djelovanju. Upućuje se na aspekt Majke Božje (Božanske Majke) koja predstavlja energiju stvaranja i rađanja.

Sametha; Zajedništvo, neraskidiva povezanost, sjedinjenje i upotpunjenje.

Sri Bhagavathe; Muški aspekt Vrhovnoga Bića koji je nepromjenjiv i vječan.

Namaha ; Pozdrav ili naklon cjelokupnoj kreaciji; Svemiru, prvobitnom slogu Om, Onome koji je sveprisutan, nepromjenjiv i promjenjiv u isto vrijeme, Vrhovnome Duhu koji je prisutan u ljudskome biću, muškome i ženskome aspektu i Vrhovnoj Inteligenciji koja upravlja kreacijom.

Namaste

Anđelko Katinić

* izvor prjevoda mantre ; www.omoneness.com

Pratite nas i na našoj Facebook stranici Vitae Est


Moola Mantra - Deva Preval (izvor; YouTube)



Primjedbe