Kalpataru - umjetnost življenja - Kako spoznati istinu koju je Buddha otkrio unutar sebe ?


Svatko od nas posjeduje tijelo, um i Dušu, a samo zbog prisustva Duše mi smo ovo što jesmo, to jest naše tijelo funkcionira isključivo zbog prisustva naše duše u njemu. Grubo rečeno, tijelo je obična materija, par kilograma mesa i kostiju koji će u onome trenutku kada ga naša Duša opet napusti postati beživotna hrana za crve, nije lijepo za čuti ali to je činjenica koju netreba izbjegavati.

Gledajući Sebe na takav način lako možemo shvatiti da mi nismo onda samo ovo tijelo, jer svatko od nas nosi taj osjećaj u sebi da mora postojati nešto poslije smrti, nešto što nemože i neće završiti kao hrana za crve, to nešto se zove Svjesnost, Duša ili Atman.

Zbog posjedovanja uma u stanju smo da spoznamo sva svoja stanja postojanja; tjelesno, intelektualno i transcendentalno, no samo u  slučaju ako koristimo svoj um na ispravan način to jest ako usmjerimo njegov fokus prema svojoj Duši a ne prema našem materijalnom tijelesnom bivanju.

Ako usmjerimo fokus našega uma samo na našu tjelesnost tada će naš um živjeti i umrijeti ograničenom krugu djelovanja, što je jako žalosno s obzirom na mogućnosti koje posjedujemo a koje možemo da koristimo isključivo ako se fokusiramo na našu pravu prirodu postojanja, a to je naše Duhovno bivstvo.

Fokusirajući se na naš pravi identitet um nas uvodi u prostor neograničenih mogućnosti unutar našega Bića, upravo za to djelovanje u Hindusitičkom - Vedskom učenju se koristi naziv Kalpataru koja je zapravo znanost koja ima široki pojam značenja, a jedan od njih je pokretanje tj. poticanje osobe da nauči biti u prostoru svjesnosti Duše.

Upoznati svoju Dušu je isključivo naš odabir koji nam omogućuje naš um čiji smo mi gospodari, to jest barem bi trebali biti. Svatko od nas ima tu mogućnost odabira kako ćemo se ophoditi prema svome životu i shvaćanju istoga. Da li ćemo konstantno ustrajati sa svojim fokusom na tijelo i samim time ograničiti svoje mogućnosti življenja i djelovanja u životu ili ćemo se okrenuti ka svome unutarnjem Biću - Duši i na taj način otkriti neograničene mogućnosti koje posjedujemo u Sebi.

„Sve ono što želimo, a ne možemo dobiti, naći ćemo ako se okrenemo prema unutra. U nama se nalazi sve što nam je potrebno, ali je za sada sakriveno zbog prevelikog utjecaja svjetovnih želja. Kao što mnogi koji ne poznaju teren, hodaju preko polja zlata i ne vide ga – na isti način mnogi ulaze u materijalni svijet u nadi da pronađu ispunjenje tamo, neznajući da ga tamo ne mogu naći. Nošeni smo našim lažnim željama, te zbog toga ne možemo vidjeti prave vrijednosti koje su skrivene unutar nas.“Chandogya Upanishad

A što je to Duša zapravo, sigurno ste barem jednom u životu postavili si to pitanje !? Ono što je sigurno je to da je Duša naš pravi identitet, Ona je ta koja pokreće ovo tijelo i daje mu život kao što smo već rekli. Duša je vječna te u svome najčišćem obliku jednaka je svome izvoru, to jest Bogu. Onaj tko ju ponovno otkrije u Sebi i nanovo se utemelji u  svome pravome identitetu te  odbaci krivo poistovjećivanje sa materijom, uspostaviti će apsolutnu kontrolu nad svojim životom.

Ako želimo znati tko smo mi zapravo i koja je svrha našega postojanja u ovoj kreaciji možemo si to jednostavno slikovito dočarati na sljedeći način; Odemo li npr. u pustinju Saharu i uzmemo na dlan jedno zrno pustinjskoga pjeska, možemo li tvrditi da se to zrno razlikuje od pustinje po svojoj kvaliteti. Ne, nemožemo iz razloga jer to zrno je ono od čega se pustinja sastoji !

Isto tako i naša Duša je djelić Boga koja posjeduje sve kvalitete kao i On, jedina razlika je ta da smo mi ograničeni na djelovanje unutar svoga vlastitoga Bića dok je Božje djelovanje neograničeno i upravlja sveukupnom Kreacijom.

Shvaćanje ove istine je prava 'Milost' ili dar Božji za sve nas, to je prostor mogućnosti koji je Buddha spoznao unutar sebe, sam Buddha je zapravo prostor koji postoji u svakome od nas, prostor mogućnosti koja nepoznaje granice gdje pojam 'slobodna volja' zapravo tek dobiva pravi smisao.

Kaže se da je slobodna volja najveći dar koji je Bog dao čovjeku i to je točno, ali čovjek prvo treba postati apsolutno svjestan svoga pravoga identiteta, treba postati Buddha kako bi mogao koristit blagodati slobodne volje, zbog razloga jer je Bog znao da samo u tome stanju Svjesti čovjek neće zloupotrijebiti moć slobodne volje.

Dakle, hoćemo li postati 'hrana za crve' ili 'Buddha', na nama je da odabereme !?

Namaste

Daniela i Anđelko Katinić

Pratite nas i na našoj Facebook stranici

Primjedbe