Briga ne rješava sutrašnje probleme, ona odnosi današnji mir !


Svjedočimo vremenu u kojemu je sve više ljudi ogorčeno samim sobom. To nikako nije novi problem ali je trenutno izraženiji više nego ikada i kao takav smatra se jednim od glavnih uzročnika kronične depresije. Kada je čovjek ogorčen samim sobom onda mu ne preostaje mnogo od života osim da sve doživljava kao nevolju ili patnju, a to je ono što nitko od nas ne želi.

Svi mi griješimo i činimo greške kroz život, nema u tome ništa neobično s obzirom da većinu života djelujemo vođeni krivim pobudama. No što imamo od toga ako ćemo si konstantno nabijati krivnju zbog svojih propusta, kakvo dobro nam to može donijeti. Da li će naši problemi nestati samo zato što ćemo brinuti i kriviti sebe !? Naravno da neće, dapače oni tako samo rastu i jačaju !

U upanišadama (svetim vedskim spisima) je veoma lijepo rečeno; 'Briga ne rješava sutrašnje probleme, ona odnosi današnji mir'... To je uistinu tako, jer zaista onaj koji brine nije u stanju da budno sagleda situaciju u kojoj se nalazi. Vidite, život je odraz bogatstva kojega unutar sebe gradimo. Ako su brige sve što nosimo unutar sebe, tada životu ne preostaje ništa drugo nego da nam daje nove razloge za brigu.

Ja vam kažem, i odgovorno tvrdim, da ste sami kovači svoje sudbine. Ne postoji slučajnost u ljudskom životu, sve je rezultat onoga što u sebi nosimo i živimo, bilo da to činimo svjesno ili nesvjesno. Problem je u tome što je čovjek uglavnom odsutan iz trenutka u kojemu prebiva, pa se tako čitav život čini kao igra slučajnosti. No nemojte da vas to zavarava - život nije slučajnost !

Ako želite radikalne promjene u svome životu, tada se te promjene prvo moraju dogoditi u vama. Ne možete promijeniti život a da pritom zadržite svoja stara uvjerenja i svoj trenutni identitet, to jednostavno nije moguće. Da bi živjeli drugačiji život, vi morate postati drugačija osoba, a da bi postali drugačija osoba vi se naprosto morate oprostiti sa svim onim što sada smatrate da jeste.

Znam da ne zvuči lijepo, no da bi se živjelo nešto novo, potrebno je napustiti staro...


"Odluka da napustimo 'sigurnost' poznatog i odemo u 'nesigurnost' nepoznatog, vrlo često je jedini način da se vratimo k sebi.."

Namaste

Anđelko Katinić





Primjedbe