James Cooper - Tragovima Sanskrta do porijekla Hrvata


Za većinu ljudi koji sebe nazivaju Hrvatima povijest koja seže iza sedmog stoljeća ostaje sakrivena i nepoznata. Kada istražuju i otkrivaju svoje korijene Hrvati se okreću ka Iranu i Perziji. Akademski radovi i mnogi dokazi upućuju na to da riječ Hrvat dolazi od slavenske riječi Horvat koja pak potiče iz indo-slavenskog naziva Harvat koji nas bez opet vodi dalje ka staro perzijskom jeziku i nazivu Harahvaiti.

Harahvaiti je međutim jezična devijacija naziva za Sarasvati, veliku vedsku božicu, majku Sanskrta i božicu učenja čije ime nosi i velika rijeka Rig Vede. Perzijanci su imali tendenciju zamijeniti sanskrti 'S' s perzijskim 'H', pa je riječ Haravaiti zapravo Sarasvati što je akademski dokazana činjenica.

Ova tendencija može se vidjeti u njihovoj riječi za tjedan, 'Hapta', koja se u sanskrtu izgovara 'Sapta'. Perzijsko ime za Sunce 'Hvar' je sanskrtski 'Svar' a ima Hvar nosi i jedan suncem okupani otok u Hrvatskoj . U Avestanu se nalazi sedam rijeka na arijskoj zemlji opisano kao Hapta Hendu, očigledna devijacija naziva Sapta Sindhu, sedam rijeka Indije. Konačno tu su i rijeke  Haravaiti i Harayu, koje su vedske rijeke Sarasvati i Sarayu. Dakle, ako ime Hrvat dolazi iz Harvat, a to zauzvrat dolazi iz Harahvaiti, moramo zaključiti da je izvor Sarasvati. 

Sarasvati su jedna od mnogih riječi koje su srodne hrvatskom jeziku.

Tako npr. riječ med dolazi od sanskrtske Madhu, koja je jedno od imena Krshne. Ruski Medvedev i hrvatski medvjed također dolaze iz sanskrtske Madhave, ime Krshne, što znači 'onaj koji opija poput meda'. 

Ispod su neke od mnogih sličnosti između sanskrtskog i hrvatskog jezika.

 Kada - kada
 Phena - pjena
 Tamas - tama
 Da - dar
 Kuta - kuća
 Sabha - soba
 Tada - tada
 Dadati - davati
 Matr - mater
 Tata  - tata
 Jiva  - živa (živ)
 Krs  - krš

Prema akademskoj zajednici, najstariji zapisani naziv Harvat, pronađen je u Mittani / Hurrian dokumentima koje je izgovorio kralj Tusratta prije oko 3500 godina. Dokumenti se odnose na njegovo Kraljevstvo zvano Huravat Ehillaku.

Treba napomenuti, međutim, da je kralj koji je zapisao ovaj 3.500 godina stari natpis bio vedski / hindu kralj, Tusratta je riječ koja proizlazi iz riječ Dasaratha, dasa je u sanskrtu 'deset' a ratha je u sanskrtu riječ za 'kočiju'.

Kralj Dasaratha, prema akademskoj zajednici, bio je jedan od mnogih Vedskih kraljeva koji su vladali Kraljevstvom Mittani. Kronologija ovih kraljeva Mittani je: Kirta - Suttarna - Baratarna - Parsatatar - Saustatar - Rtadharma - Suttarna II - Artashumara - Dasaratha - Mativasa - Sattuara - Vashasatta - Sattuara II.

Ti su nazivi svi sanskrtski / vedski. Suttarna je sanskrt za 'dobrog sina'; Dasaratha je sanskrt za 'deset bojnih kola'; Parsatatar je varijanta sanskrata Parasu, "onaj koji vlada sjekirom"; Mativasa je sanskrt za "prebivalište molitve"; Ritadharma je sanskrt za "zakon dharme", a Artashumara je sanskrt za "vjetrove pravednosti".

Dakle činjenica je da su kraljevinom Mittanija vladali Vedski kraljevi. Ovdje bilježimo da je glavni grad Mittani bio nazvan Vasukhani. Vasu je sanskrt za 'bogatstvo' a Khani znači 'rudnik' - što zajedno daje 'rudnik bogatstva'. Dakle, ako su korijeni hrvatske civilizacije blisko povezani s Iranom i Perzijom, a posebno Mittanima i Hittitima, treba uzeti u obzir vedski utjecaj koji stoji iza svega toga.

Hrvatska riječ Bog dolazi iz sanskrtske riječi Bhaga, što znači Bhagavan, "vrhovni Gospodin". Vidimo lijep primjer toga u glavnom gradu Iraka, Bhagadadu, Bhagu koji je sanskrt Bhaga i dada koji dolazi iz sanskrtskog dadati, što znači "dar, davati" - "dar Božji". 

Ispod pronalazimo još sličnosti između sanskrtskog i hrvatskog jezika.

 Niska - niska
 Znata - poznata/poznati
 Kesa - kosa
 Zara - žar
 Loka - luka
 Pluta - pluta
 Mus - miš
 Gir - gora
 Bhavati - bivati
 Zvana - zvana
 Griva - griva

Istra je čarobna regija Hrvatske, poznata kao Terra Magica, "čarobna zemlja". Njegov naziv dolazi iz jednako čarobnog izvora poznatog kao Ilirci, indo / europska civilizacija koja je naselila ove zemlje prije nekih 4000 godina. Istarske regije, njihovi otoci i okolna područja, sve do sjeveroistočnog područja poznatog kao Slavonija i niz dalmatinsku obalu, izgledaju kao stranica sanskrtskog rječnika - Rupa - Raša - Rukavac - Kršan - Sukošan - Daruvar - Kali - Duga Uvala - Duga Resa - Isa - Siverić - Nos Kalik - Kalinić - Kalinovac - Budimir - Rajakovići - Kuje - Sava - Budva - Dvigrad - Ruda - Rava - Mandal - Radovani - Loka - Bogdanov Vrh - Predloka - Radoboj - Sveta Nedelja - Sjedi - Štanjel - Antignana - Grisignana - Galignana - Lisignana - Dignano - Visignano - Hvar.

Čitajući ova imena, onaj koji dobro poznaje sanskrtski jezik morao bi uzeti u obzir sličnost hrvatskoga i sanskritskog jezika što nas dovodi do zaključka da je u neko vrijeme u dalekoj prošlosti Vedska civilizacija bila prisutna u ovim zemljama.

Otok Hvar je najvjerojatnije jedno od najsunčanijih mjesta u Europi, s više sunčanih sati u godini nego bilo gdje drugdje. Njezino ime, Hvar, perzijska je riječ koja znači "Sunce", u Avesti, Hvar je naziv za 'Boga Sunca'. To opet odražava odnos između Hrvatske i Perzije, međutim, valja primijetiti da je Hvar devijacija sanskrtskog Svar, što znači "Sunce" ili "raj" i još jednom odražava perzijsku tendenciju pretvaranja sanskrtskog "S" u Perzijski 'H'

Viđen je hrvatska riječ koja znači "vidjeti", koja potječe iz sanskrtske vid koji znači "vidjeti" ili "znati". Iz ovog sanskrtskog vidja dobivamo i latinski videre što znači 'vidjeti', te riječ video, što znači 'zapisati'. 

Ispod je nastavak mnogih hrvatskih riječi koje su srodne s sanskrtom.

 Bhratr - brat
 Dve - dva
 Dasa - deset
 Bala - bijela
 Tri - tri
 Plavate - plivati
 Prastara - prostor
 Budh - buđenje
 Nabhasa - nebesa
 Priminati - preminuti
 Nas - nos

Staroslavenska tradicija Hrvatske također ima i Boga Svetovida, od sanskrtskog Sveta - svjetlo i vid - vidjeti, što nam daje 'Vidjeti 'Svjetlo'. Bog Svetovid je prikazan kao bijeli i svijetli s bijelom kosom, bijelom bradom, bijelom odjećom i bijelim konjima, sve odražavajući to bijelo, svijetlo značenje njegovom imenu Svata-vid. Putujući kroz Hrvatsku često vidimo ovaj sanskrt 'Sveta' u mnogim mjestima kao što su Sveta Marija - Sveta Nedelja - Sveti Dvor - Sveti Ivan - Sveti Juraj - Sveti Lovrec - Sveti Martin - Sveti Petar...

Također hrvatska riječ 'dom' podrijetlom je iz sanskrtske riječi 'Dam' ('kuća'). 

Ovdje su još neke od hrvatskih riječi koje proizlaze iz Sanskrta.

 Bhrza - brza
 Bhagavan - bogovan
 Dvara - dvari
 Sus - suh
 Val - val
 Rasa - rosa
 Vesha - veš
 Sthanaka - stanica
 Snusha - snaha
 Treta - treća
 Sveta - svijetla 

Kali je otok u Istri, ime je očito vedsko / hindu ime, ali ovdje je kao otok Hrvatske u zemlji čiji se jezik teško razlikuje od sanskrtskog. U cijeloj regiji nalazimo imena kao što su Kalinovac, Kalik i Kalinić.

U Hrvatskoj nalazimo i rijeke koje imaju imena koja su izrazito sanskrtska. Rijeka Drava je jedna od glavnih rijeka Hrvatske koja izvire iz Italije i putuje kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku. U drevnim vremenima poznat je kao Dravus, tako su ju nazvali Kelti. Izvor imena međutim je Sanskrt, a Drava je sanskrt za tekućinu, fluidnost i tok. Raša je hrvatska rijeka čije je ime vrlo povezano s vedskom Indijom, a Raša je sanskrt za vodu, tekućinu, sok, okus, eliksir, nektar, suštinu i ljubav. U svetom gradu Vrindavanu u Indiji, Gopisi, koji su veliki bhakte Gospodina Krsne, plešu s Gospodinom i ovo je poznato kao raša ples, izražavajući najvišu rašu - ljubav Božju.

Sava je glavna rijeka Hrvatske, njezino ime u sanskrtu znači "voda" i "izlijevanje". Sava je pritok rijeke Dunav koji također protječe diljem Hrvatske.

Za kraj još nekoliko hrvatskih riječi koje dolaze iz Sanskrta.

 Nipatati - napadati
 Purva - prva
 Dina - dan
 Sedati - sjediti
 Mrtaka - mrtvac
 Parsati - prašiti
 Adatta - neudata
 Vartate - vrtjeti
 Patha - put
 Sada - sada
 Nava - nova





autor; James Cooper

Primjedbe