Kako pobijediti bezvoljnost !?



Bezvoljnost je najčešći oblik depresije s kojim se susrećemo, često izražena kao duhovna i tjelesna lijenost bezvoljnost je prisutna u životima mnogih od nas. Da li i u kojoj snazi je bezvoljnost prisutna u našem životu možemo ustanoviti na vrlo jednostavan način, sve što je potrebno jeste da budemo iskreni prema sebi i sagledamo svoj život i naše djelovanje u njemu.

Svi mi vrlo dobro znamo da je za zdravlje našega tijela, uma i Duše potrebna određena njega i odgovornost. Zdravo tijelo zahtijeva određenu aktivnost (zdrava hrana, fitness, sport...), zdrav um zahtijeva red i neopterećenost (bavljenje isključivo sadašnjim trenutkom), zdrav Duh zahtijeva mir i nevezanost (meditacija, samospoznaja, stapanje sa izvorom).

Sve ove aktivnosti su nam uvijek dostupne i besplatne su te svi mi vrlo dobro znamo da je to ono što nam je potrebno kako bi smo uspostavili balans između tri sfere svoga bivanja (Duša, um i tijelo), no pitanje je zašto ne činimo ono što znamo da je dobro za nas !?  Ali ne samo da ne činimo ono što je dobro za nas već mi vrlo često radimo upravo suprotno; konzumiramo cigarete, alkohol, nezdravu hranu, razna opojna sredstva. Mi zapravo svjesno trujemo sebe i dižemo ruke od života a ne želimo si to priznati, možda se mnogi od vas neće složiti sa mnom ali to je upravo tako i nikako drugačije.

Možemo kriviti život, nepovoljne situacije, iskvarene ljude, korupciju sistema, siromaštvo ili bolest, no zapravo ništa od toga nije izvor našega nezadovoljstva. Suvremena tehnologija nam je omogućila da svjedočimo čudesnim ljudima koji unatoč teškim bolestima, paralizama i invaliditetima posjeduju u sebi mnogo više volje za životom nego mnogi od nas koji smo potpuno zdravi. Zapravo je uistinu čudesno kakve rezultate te osobe ostvaruju u svojim životima.

Stoga u kakvoj god situaciji se nalazimo nema opravdanja za pasivnost i odustajanje od napretka u bilo kojem smislu, sve dok tražimo opravdanja mi se nećemo pomaknuti sa mjesta i život će nam proći a da ga nismo niti pokušali živjeti.

Bezvoljnost i depresija se pojavljuju onda kada počnemo vjerovati u svoje nemogućnosti a te iste nemogućnosti postoje samo zbog naše vjere u njih, bez naše vjere nemogućnosti ne postoje, mi smo ti koji ih stvaramo svojim uvjerenjima.  To nije nikakvo filozofsko nagađanje već princip funkcioniranja univerzuma kojega je čak i duhovnosti nesklona znanost priznala.

No glavni uzrok depresije jeste nezadovoljstvo sa samim sobom, to jest manjak ljubavi prema sebi koji je posljedica očekivanja ljubavi i sreće iz vanjskog izvora. Mi stalno tražimo da nas netko voli te da nas netko ili nešto učini sretnim, samim time mi svoju sreću i ljubav prepuštamo u 'tuđe ruke'. Koliko smo mi ljudi zapravo smiješni govori nam činjenica da stvari koje smatramo dragocjenima (zlato, novac, vrijedni predmeti..) čuvamo u sefovima i ne pada nam na pamet da ih dajemo drugima, a ono što je neusporedivo vrjednije (naš život) bacamo i razbacujemo, prodajemo na licitacijama.

Ako se ne možete složiti sa mnom ja vam predlažem da sagledate svoj život, pogledajte svoje potrebe za koje da bi ih održavali vi svaki dan radite osam do deset sati, uzmite sve račune koje plaćate svaki mjesec i pogledajte za što razmjenjujete svoj život, svoj mir i slobodu. Ja vas ovim putem ne pozivam da odustanete od stvari koje volite već samo da ih prihvatite kao svoj izbor jer to je jedini način da se oslobodite depresije, nezadovoljstva i bezvoljnosti.

Jednom kada prihvatite svoju trenutnu situaciju kao rezultat isključivo vašeg djelovanja i vaših uvjerenja stvoriti ćete prostor u sebi koji će vam omogućiti da u vaš život uđe promjena. Kada dođete do te točke u svojoj svjesnosti, bezvoljnost i depresija će jednostavno nestati a vi ćete naprosto biti nanovo rođeni.

Dakle, sva što je potrebno je to da si osvijestimo ovu činjenicu; ono što živimo nije posljedica sudbine nego naših uvjerenja koja određuju sve naše misli, riječi i djela. Dakle život je posljedica onoga što nosimo u sebi a ono što je u nama može i mora da bude pod našom kontrolom.

Potrebno je samo da odlučimo te da poštujemo sebe i svoju odluku !


Namaste

Anđelko Katinić

Primjedbe