Samospoznaja - Što je potrebno da bi bio ono što jesi !?





Često slušam ljude kako pričaju o težini života, slušam ih sa razumijevanjem jer ne tako davno i sam bio jedan od njih. Ne tako davno i ja sam u životu vidio samo ono što nisam volio. Uistinu je tada za mene život bio sve, samo ne lijep ! Moj pogled je bio usmjeren samo na probleme, vidjevši samo njih moj se je život pretvorio u jedan 'veliki problem', umalo sam izgubio svaku radost življenja, malo toga je moglo da nanese osmjeh na moje lice.

Zabrinut zbog svega toga, počeo sam da promatram sebe, povlačeći se u tišinu svoga bića. Tamo u tišini sam tražio odgovore na svoja nezadovoljstva. Znao sam da se moram izvući iz toga stanja, no nisam znao kako. Promatrajući sebe, svoje emocije, misli i uvjerenja, spoznao sam kako sve je misao; svaka briga, svaka taština, svo nezadovoljstvo, sva bol...sve je to samo misao koja u nama stvara potrebu da se bude nešto, da se nešto postigne.

Misao koja traži sreću,donosi tugu; misao koja traži mir, donosi nemir; misao koja traži spoznaju, donosi neznanje...uistinu čovjek živi suprotno svojim željama, jer sama želja jeste pobijanje bivanja onoga što jeste. Kad osoba želi, ona vjeruje da nema, kada vjeruje da nema biva joj kako vjeruje.

Našavši tu spoznaju kao neporecivu istinu, shvatio sam osnovno načelo postojanja u kojemu sam ja i sve prisutni kao jedno; Ljubav ne zahtjeva ništa da bi bila ono što jeste, sreća ne zahtjeva ništa da bi bila ono što jeste, bivanje ne zahtjeva ništa da bi bivalo..sve to jednostavno 'Jeste'.. i 'ja' također jednostavno jesam, i nije potrebno ništa da bi bio ono što jesam..Shvatio sam da nije potrebno ništa kako bih bio sretan, no potrebno je nešto kako bi bio nesretan.

Ono što sam također spoznao jeste to da svemir uistinu jeste neopisivo misteriozan, On djeluje sasvim suprotno našoj logici, i stoga je bitno dobro ga upoznati i stopiti se s njime u vječnoj tišini, gdje sve je ništa a ništa je sve...Tek kada naučimo kako otpustiti svoje želje mi počinjemo da živimo u punom smislu postojanja i svoj raskoši života...

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est na Facebook stranici

Primjedbe

Objavi komentar