Percepcija - Želite li se stopiti s tišinom unutar sebe, tada morate znati ovo..


Svi mi bi htjeli da budemo uvijek sretni, da nema u našemu životu loših dana, da smo voljeni i da živimo u miru. No te životne vrijednosti koje najviše za sebe priželjkujemo tek povremeno ulaze u naše živote i čini nam se kako se ne zadržavaju baš predugo. Danas možemo biti super zadovoljni sa sobom, gledajući se primjerice u ogledalo smatrati ćemo se veoma lijepom osobom, već sutra ne mora biti tako.  Sutra možemo biti totalno nezadovoljni sa sobom, odraz sebe koji gledamo u ogledalu nam je totalno odbojan i najradije bi promijenili sve na sebi. Dakle, isti mi; isto gledalo i isti odraz, no percepcija i emocije sasvim suprotne od jučerašnjih. Već samo to nam govori kako je sve ono s čime se poistovjećujemo ništa drugo nego li misao i naša vezanost za nju, no idemo ući još malo dublje, da pokušamo otkriti gdje je zapravo izvor percepcije.

Dobra i loša raspoloženje se konstantnu razmjenjuju u nama a da mi najčešće nismo niti svjesni koji je uzrok jednoga ili drugoga, prihvatili smo to za nešto što je jednostavno tako kako jest. No činjenica je da to uopće nije samo tako kako jeste, jer sve što se događa unutar i izvan nas, događa se sa razlogom. Svaka naša emocija nastaje nakon određenog podražaja koji se događa putem svjesnoga ili podsvjesnoga uma. Ako uzmemo u obzir da  95% svih naših umnih aktivnosti spada pod djelovanje podsvjesnog, možemo zaključiti kako u 95% slučajeva  mi nismo svjesni razloga zašto se osjećamo ovako ili onako, zatim pod utjecajem našega neznanja sve ono što nam ostaje nepoznato mi nazivamo slučajnost.

To funkcionira otprilike ovako; recimo da ste prije pet godina ustali se ujutro i krenuli sa svojom uobičajenom rutinom; umivanje, pranje zubi, kava, odlazak na posao i tako dalje. No to jutro se dogodilo da ste prosuli kavu na sebe, opekli se, upropastili svoj omiljeni komad odjeće te zbog svega toga još i zakasnili na posao i posvađali se sa svojim nadređenim. To je bio jako loš dan za vas, nije li tako! Danas, pet godina kasnije vi se opet ustajete i krećete sa svojom rutinom; umivate se, perete zube, pijete kavu... i onda, paf ! Opet se dogodilo, prosuli ste kavu, ali ovaj puta čak i ne na sebe nego samo po stolu, niste se ni opekli niti ste zakasnili na posao, zapravo je sve u najboljem redu.

No što se tada događa !? Iako ste vi na svojoj svjesnoj razini djelovanja u potpunosti zaboravili onaj dan koji se dogodio prije pet godina, vaša podsvijest je zapamtila svaki njegov trenutak, svaku njegovu emociju. Onoga trena kada ste gledali kako se šalica sa kavom prevrće, vaša podsvijest prepoznaje situaciju te automatski aktivira iste emocije koje ste proživjeli prije pet godina. Iako današnji događaj nema nikakve veze sa onim od prije pet godina, vi proživjeti iste emocije a da toga niste niti svjesni, na kraju dana reći ćete; "ah, danas je jednostavno bio takav dan".

Sada se pitate; kako utjecati na to !? Tko se još može sjetiti svih tih situacija i osvijestiti ih si !?
Zapravo, nitko se ne može sjetit svega toga, niti je to potrebno, ono što jest potrebno je da naučimo kako ostati nevezan za misli i situacije koje događaju unutar i oko nas. Što god da se dogodi, mi moramo biti svjesni svoje slobode u odnosu na situaciju koju proživljavamo. Sve situacije dolaze i odlaze a mi ostajemo, čak i smrt dolazi i odlazi a mi ostajemo, recite mi; što nas onda tjera da se vežemo za iluziju !?

To što nas tjera je misao koja nas uvjerava da mi jesmo ono što proživljavamo; mi smo naša ljubav, naša sreća, naša tuga, naša ljubomora, naše bogatstvo, naše siromaštvo....a zapravo, mi nismo ništa od toga ! Čak je i ljubav, koja je najuzvišenija od svih stanja bivanja, podređena našoj Duši.Mi smo jednostavno Bivanje u kojemu sve drugo prebiva, odražavajući se u našoj Svjesnosti. Čitava kreacija se odražava u našoj Svjesnosti, isto tako cijeli naš život se odražava u našoj percepciji. Recimo da netko nama bitan, ovoga trenutka kaže nam da nas ne voli, kažite mi što je to što će u nama izazvati bol; nedostatak ljubavi u toj osobi ili naša misao o tome kako nismo voljeni !? Ovo drugo, naravno ! Izvor svega je uvijek u našoj misli, u našoj percepciji viđenja i našoj vezanosti za uvjerenja koja ovise o našoj misli i percepciji.

Upravo je naša vezanost ta koja u naše živote uvijek iznova privlači situacije koje se podudaraju sa emocijama koje dominiraju u nama. Stoga, oslobodite se svih vezanost, nebitno je dali su u pitanju pozitivne ili negativne emocije, ne vežite se ni za jedne. Jer samo apsolutna nevezanost donosi apsolutni mir u kojemu ćemo pronaći svoje najveće 'bogatstvo', Sebe.

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est i na Facebook stranici



Primjedbe