Igre uma - ego !


Čovjek je društveno biće koje voli da ima nekoga pored sebe, nekoga s kime će djeliti svoje emocije i životna iskustva, on voli davati ljubav i primati ju, i to je jedna od osobina koja čovjeka čini izuzetnim. No u tome uistinu uzvišenom aspektu također postoji mogućnost da osoba potpuno izgubi sebe, ukoliko dopusti da ego zavlada i tim prostorom gdje zaista nebi smio biti prisutan, a to je upravo ono što danas najčešće raskida veze među ljudima i životnim partnerima.

Nadam se da vam nisam dosadio sa svojim spominjanjem ega u skoro pa svakome od svojih članaka, ali naprosto on i jeste uistinu izvor svih čovjekovih problema u njegovom materijalnom bivanju, a po nekim velikim yogijima i filozofima, ego ako je dovoljno jak može ostati i ostaje prisutan u ljudskoj Duši čak i nakon smrti tijela, to su one Duše koje prilikom prelaska u drugo tijelo ne napreduju nego se degradiraju a po čemu možemo zaključiti da je naš ego zapravo naša karma. Stoga mislim da je ego tema koju itekako treba ozbiljno proučiti i shvatiti.

Poznato je da je ego prisutan u svakome segmentu naših života osim u onim trenutcima kada čovjek djeluje iz čiste ljubavi, to jest kada čista ljubav koja izvire iz Duše djeluje kroz čovjeka, u tim trenutcima ego nestaje. Ti uzvišeni trenutci se događaju uglavnom u odnosu roditelja i djeteta, muža i žene i u velikim prijateljstvima, to su neki od osnovnih odnosa čovjeka u kojima možemo svjedočiti trenutcima sjedinjenja u čistoj ljubavi.

No s napretkom čovjekove inteligencije paralelno se događa i rast ega koji postaje sve više suptilan te se na taj način njegovo djelovanje na čovjeka produbljuje, razlog tome je taj što čovjek svoju inteligenciju koristi u krive svrhe koje pogoduje rastu ega umjesto empatije, što u konačnici ima katastrofalne posljedice za čovjeka i čovječanstvo.

Ono što se događa je to da ego koji kako sam rekao ima pristup svemu u nama osim u onaj dio odakle izvire naša empatija i ljubav, koristi našu inteligenciju protiv nas samih, na način da usmjeri svu našu ljubav i empatiju prema sebi i zadovoljavanju svojih potreba da bude voljen, prihvaćen, primjećen i podržan, to je ono što njega hrani.

Pitate se kako je to moguće!? Pa zapravo, on to čini vrlo jednostavno. Prvo što učini je to da nas uvjeri kako smo mi on, to je ono poistovjećivanje sa lažnim identitetom o kojem pričaju mnogi gurui, yogiji i filozofi, zatim nas kroz taj lažni identitet dovede do spoznaje kako iznad svega treba voljeti sebe, što uistinu jeste točno no zbog igre ega mi tu spoznaju doživljavamo na sasvim krivi način.

Naime, ono što se događa je ono o čemu čovjek najmanje ili uopće ne razmišlja, a ne razmišlja o tome upravo zbog djelovanja ega. A događa se sljedeće; svatko od nas je individulni unikat u ovome svemiru, u svakome od nas je još jedan univerzum, svatko do nas ima svoj pogled na svijet, život, ljubav itd. i u svakome od nas je još jedan ego koji vodi svoju igru, a to je ono na što ne obraćamo pažnju.

Ono što naš ego radi je to da nas uvjeri kako smo mi žrtve tuđega ega a ego druge osobe uvjeri tu osobu isto to, i tako imamo dvije osobe koje pod utjecajem ega primjećuju ego jedna u drugoj ali ga ne primjećuju u sebi i tu dolazi do svih nesporazuma u ljudskim odnosima, nebitno dali se tu radilo o roditelju i djetetu, mužu i ženi ili o dvije osobe koje su prijatelji ili pak neprijatelji.

Upravo zbog toga je jako bitno biti svjestan prisutnosti ega u sebi, ne dopustiti mu da nam oduzme našu ljubav i empatiju prema drugome, upravo zbog toga treba biti iskren prema sebi i drugima i razgovarati o problemima koji se pojavljuju među nama i upravo zbog toga ja uvijek iznova pišem o egu kako bih prije svega podsjetio sebe pa zatim i sve vas koji čitate, da ne zaboravimo odakle kreće većina naših problema, nesporazuma i nezadovoljstava koja nas prate kroz život.

Upoznajmo sebe i odvojimo svoje pravo 'Ja' od egoističnoga 'Ja' jer to je jedini način da okusimo istinsku slobodu i radost postojanja koja je u nama.

"Slušajte onaj Glas bez riječi koji vam se obraća iz dubine vaše Duše, to Jeste Bog koji prebiva u Vama"



Namaste

Anđelko Katinić


Primjedbe