Najuzvišeniji dialog u povjesti čovječanstva - Ashtavakra i kralj Janaka - Ashtavakra Gita

Ashtavakra Gita je knjiga nad knjigama reći će mnogi koji su ju pročitali, dok ju mnogi priznati i veliki mistici, gurui i yogiji nazivaju draguljem Vedskih mudrosti.

U pravom smislu Ashtavakra Gita nije knjiga nego zapisani dijalog između velikoga mudraca Ashtavakre i kralja Janake koji je bio njegov učenik, razgovor je to koji ostavlja dubok utjecaj na svakoga onoga tko pročita ovo nevjerovatno štivo ako ga možemo uopće tako i nazvati. Jer znanje koje nam prenosi ova 'knjiga' se nemože naći u niti jednoj drugoj, te se zbog toga smatra da ona nije za one osobe koje već neposjeduju određeno znanje o svome pravom identitetu.

Gurui i mistici svojim učenicim veoma rijetko govore o Ashtavakra Giti iz razloga jer između ostaloga ova nas 'knjiga' uči kako da bi u potpunosti upoznali sebe moramo odbaciti sve puteve i sva učenja pa i učitelje jer to je jedini način. No, kao i u svim drugim tekstovima mudrosti treba biti svjestan da se riječi mudraca nikada nesmiju prevoditi doslovno jer one uvjek nose dubinu značenja koju nemože svatko shvatiti. Naime osoba treba prvo primiti znanje i utvrditi se u njemu kako bi mogla poslušati Ashtavakrine riječi.

Pravu mudrost je veoma teško dostići, onu mudrost koja nas oslobađa od svake vezanosti i iluzije ovoga svjeta, u njoj nema mjesta za naš karakter i naš ego,ona je u potpunosti slobodna i djeluje pod direktnim vodstvom Boga.

Takvu mudrost nam nudi Ashtavakra Gita.

Tko je bio Ashtavakra ?

Malo toga se zna o tome tko je bio Ashtavakra, a evo što je zapisano u Mahabharati koja spominje Ashtavakru i Janaku.

Jednog dana, dok je Ashtavakra još uvijek bio u majčinoj utrobi, Kahor njegov otac je sjedio pored svoje žene i recitirao vedske tekstove.

Na njihovo veliko iznenađenje, dijete u maternici odjednom je uzviknulo: "Oče, zahvaljujući tvojoj milosti već sam naučio sve Vede, još dok sam u maternici. Međutim žao mi je što moram reći da često griješiš dok ih recitiraš."

Kahor se na to smrtno uvrijedi i prokle svog sina, rekavši da će se roditi s deformacija u osam dijelova svog tijela. U skladu s tim, dijete je rođeno deformirano, i nazvano je Ashtavakra, što znači osmerostruko iskrivljen.

Jednog dana, Kahor je otišao na dvor Janake da zamoli novac od kralja. Na kraljevom dvoru živio je u to vrijeme veliki učenjak zvan Vandin, sin kralja Varune. Vandin je veoma dobro poznavao Vede, a Kahora su pozvali da s njim raspravlja. Kahor je doživio poraz i poslan je u dubine mora da bi ga tamo angažirali kao svećenika za učestvovanje u žrtvovanju kojeg obavlja Varuna.

Vrijeme je prolazilo, i kad je Ashtavakra bio momčić od 12 godina, načuo je o tužnom položaju svog oca. Praćen ujakom Svetaketom, Ashtavakra je otišao na dvor kralja Janake. Budući da je bio običan dječačić, najprije mu nisu dopustili pristup, ali kad je dokazao da izvanredno poznaje Śastre, pružili su mu srdačnu dobrodošlicu.

Odmah je potražio protivnika svog oca, Vandina te je s njim započeo raspravu. Došlo je do najneobičnije polemike, u kojoj je dječačić od 12 godina potukao izvanrednog učenjaka s dvora kralja Janake. Zatim je spasio oca iz pandža Varune.

Kahor je bio veoma zadovoljan zbog postignuća svoga sina i poželio je skinuti s njega kletvu izrečenu još prije njegovog rođenja. Tako je rekao Ashtavakri da ode i okupa se u rijeci Samangi. Ashtavakra učini tako i gle, izašao je iz vode s potpuno ravnim udovima. No, ime mu je ostalo zauvijek.

Vidjevši ogromnu mudrost koju posjeduje dječak kralj Janaka poželi da mu dječak da odgovor na pitanje koje već dugo nosi u sebi te na koje mu nitko nije mogao odgovoriti, iako su oko njega bili najveći mudraci tadašnjega vremena.

Umjesto da odgovori kralju Ashtavakra mu je rekao da on ide nazad u šumu a ako kralj želi odgovor tada će morati on doći kod njega, što je bilo veoma odvažno za jednoga dječaka.

Kralj Janaka je naposljetku i otišao kod Ashtavakre a dijalog koji se tada dogodio između njih dvojice ostaće nadahnuće svim tragaocima za istinom o Jastvu, za sva vremena.

napomena; priča o Ashtavakri ima par verzija koje se razlikuju u sitnim detaljima, no priča o Njemu je najmanje bitna. Ono što je on rekao Janaki je u svakom slučaju autentično.


Uvodni dio Ashtavakra Gite..

Janaka:

 Kako se stječe znanje ? Kako se postiže oslobođenje ? Kako je odricanje moguće ?
 Reci mi to, Gospodine.

Ashtavakra:

 Težiš li oslobođenju, dijete moje, izbjegavaj objekte čula kao otrov te traži oproštaj, istinoljublivost,  ljubaznost, zadovoljstvo i Istinu kao nektar.

 Ti nisi niti zemlje, niti voda, niti vatra, niti zrak niti prostor. Da bi postigao oslobođenje, upoznaj  svoje Jastvo kao svjedoka svih ovih elemenata i kao Svjesnost samu.

 Kad jednom shvatiš da Ti nisi tijelo, te učvrstivši se u Svjesnosti, postati ćeš sretan, spokojan i  slobodan od svih okova.

 Ti ne pripadaš brahmanima, niti ikakvoj kasti niti ijednoj Ašrami (razvojne faze u ljudskome životu ).  Nije moguće spoznati te čulima percepcije. Ti si nevezan, bezobličan i svjedok cijeloga  Univerzuma.  Budi sretan.

 Vrlina i porok, užitak i bol, sve to potječe od uma, a ne od Tebe sveprožimajući Atmane. Ti nisi niti  onaj koji djeluje niti onaj koji uživa. Ti si uistinu oduvjek slobodan!

 ...

Namaste..                                                                                         (prijevod preuzet s; www.yogacentar.hr)





Primjedbe

  1. Bravo! Nevjerojatna dubina - do same jezgre Svega! ��

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar